Sayfalar

23 Aralık 2015 Çarşamba

Etmanyak'tan 10 Enfes Bruschetta Tarifi



Takipçilerim bilirler etmanyak olduğum kadar bruschetta üzerine de yoğunca çalışıyorum. Yapımının çok kolay ve hızlı olmasını, karışık malzemeler yerine az çeşit ve kaliteli ürünlerle hazırlanıyor olmasını en çok da yaratıcılığınızı çok aktif kullanabildiğiniz bir başlangıç olmasını seviyorum. Yaratıcılık tamamen size kalıyor ve yapanın el ayarında göre lezzetleniyor.


Öncelikle şunu belirtmek isterim; Bruschettada kullanılan malzemeler ne kadar önemli ise ekmeği de bir o kadar  önemlidir. Kullandığınız ekmeğin içi boş olmamalı, biraz dolgun bir ekmek olmalıdır. Ben en çok ciabata ekmeği ile olanını seviyorum. Birde şunu belirtmek gerekli; yaptığınız bruschettalara son dokunuşu genellikle parmesan peyniri ile yaparsınız. Çok keskin lezzeti olan bir peynirdir. Marketlerde rendelenmiş şekilde satılanlardan almanızı önermem. Tek parça üçgen halinde satılanları kendiniz kullanacağınız zaman rendelerseniz lezzetini o kadar iyi alabilirsiniz. 

Kısa bir bilgilendirmeden sonra şimdiye kadar yaptığım bruschettalardan favorilerimi bu yazımda toparlayıp, kısa tarifler vereceğim. Bruschettaların kralı ile başlamak isterim :)


1- Fesleğen ve Domatesli Bruschetta


Bu tarif için domateslerin bahçe domatesi olması çok önemli. Tadı tuzu olmayan bir domates ile yaparsanız çok bir anlamı kalmaz. Başta dediğimiz gibi mümkün mertebe en kaliteli malzeme kullanılmalı. Domatesleri kabuğunu soymadan çekirdeklerini alıyoruz. Aslında en leziz yerleri çekirdekli kısımları ama ekmeği ıslatmak istemediğimiz için çekirdeklerini ayırıyoruz. Atmıyoruz tabi!! Salatalarınızı üstüne koyabilirsiniz. Domateslerin çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz. Daha sonra taze fesleğen yapraklarını doğrayıp 1 diş kıyılmış sarımsağı da ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine bir miktar tuz ve karabiber serpip biraz da zeytinyağı ekliyoruz ve tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Ekmeği kızartıp üzerine hazırladığımız karışımdan koyuyoruz. Son olarak rendelediğimiz parmesanı bruschettanın üstüne serpip servis ediyoruz.

2-Kuru Domates, Ceviz ve Dereotlu Bruschetta


Kuru domatesin kalitelisini bulabilirseniz hiç affetmeyin alın derim. Zira kaliteli bir kuru domates çok leziz oluyor. Bu tarifte kuru domatesleri 10 dakika kadar kaynamış suda beklettikten sonra küp küp doğruyoruz. Üzerine dereotu ve iri parçalanmış ceviz içini, zeytinyağı ve bir miktar tuzu da ekleyip karıştırıyoruz. Ekmeği kızarttıktan sonra üzerine kuru domates karışımından koyup parmesan ile vuruşumuzu yapıyoruz :)

3-Izgara Patlıcan ve Kırmızı Biberli Bruschetta


Enfes bir tarif daha!! İnce kestiğimiz patlıcanları ve kırmızı biberi üzerine bir miktar tuz ve karabiber serpip az yağda kızartıyoruz. Sonra tavada kalan yağa taze biberiye dalları atıp gevrek hala gelene kadar bekliyoruz.  1 diş sarımsağı ortadan kesip ısıttığımız ekmeklerin üzerine sürüyoruz. Amaç ekmekten hafif bir sarımsak aroması gelmesi. Daha sonra sırası ile patlıcan, biber ve kızaran biberiye dallarını koyup üzerine parmesan serpiyoruz. İnanın damak çatlatan cinsten oluyor :)

4- Pesto Soslu Bruschetta


Birkaç yıldır yemeklerimde kullanmaya başladığım iri yaprak fesleğen tam bir lezzet iksiri. Özellikle makarna ve bruschettadaki kullanımı çok seviyorum. Bu tarifimde de pesto sosunu nasıl yaptığımı anlatacağım.

İki avcunuzu dolduracak kadar iri fesleğen yaprağını, çeyrek çay bardağı zeytinyağı, yarım çay bardağından biraz fazla taze rendelediğiniz parmesan peynirini, 1 tatlı kaşığı helvalık fıstığı, 3 diş sarımsağı, az miktarda tuz ve bir tutam karabiberi robotan yüksek ayarda çekiyoruz. Parmesan peyniri tuzlu bir peynir olduğu için tuz oranını tadına bakarak ayarlamanızı tavsiye ederim. Bu sosun yapımı bu kadar basit. Ama lezzeti enfes!! Bruschetta için ekşi maya ekmeğini dilimleyip ızgarada kızarttıktan sonra pesto sosunu üzerine sürerek servis edebilirsiniz. Benim en favori sosumdur :)

5-Kızartılmış Adaçayı Yaprağı ile Izgara Urfa Peyniri Bruschetta



Taze adaçayını kızartsam ne olur merakıyla denediğim kızarmış adaçayı yaprağının lezzeti tarifsiz oluyor. Bende bu lezzeti bruschetta da kullanmak istedim ve harika bir sonuç aldım. Bunun için taze adaçayı yapraklarını tereyağında gevrekleşene kadar kızartıyoruz. Bir yandan da dilimlediğimiz urfa peynirini yağsız tavada yüzeyleri karamelize olana kadar tutuyoruz. Sonra kızarttığımız ekmeğin üzerine peynir ve adaçayı yapraklarını koyarak servis ediyoruz. Bu tarifte ekmeği zeytinli ciabata ekmeği seçerseniz lezzeti katlayabilirsiniz:)

Not: Her urfa peynirinde aynı kaliteyi yakalayabilmek zor. Onun yerine hellim peyniri kullanabilirsiniz.

6- Sote Söğürmeli Bruschetta



Öncelikle söğürmeyi yapacağız. Bunun için bostan patlıcanlarını közleyip kabuğundan ayırıyoruz. Daha sonra içine tuz, karabiber ve zeytinyağı koyup karıştırıyoruz. Bu tarifin püf noktası hazırladığımız söğürmeyi sotelemek. Bunun için bir tavayı yüksek ateşte önceden ısıtıp söğürmeyi renk alana kadar soteliyoruz. Bir yandan da cevizli ya da sade ciabata ekmeğini ızgarada kızartıp yüzüne sarımsak sürerek sarımsak tadını ekmeğe geçiriyoruz. Son olarak sotelenmiş söğürmeyi ekmeğin üzerine sürüp üzerine parmesan rendeleyerek servis ediyoruz.

7- Füme Etli Bruschetta



Füme etini çok sevdiğimden bruschettada kullanmak kaçınılmazdı benim için. Bu tarifte füme eti, roka, parmesan ve zeytinyağı kullanıyoruz. Füme etlerini kabaca parçaladıktan sonra roka, zeytinyağı, karabiber ve tuz ile aynı kaba alıp elimizle iyice karıştırıyoruz. Ekşi maya ekmeğini kızartıp üzerine hazırladığımız karışımdan koyup servis ediyoruz. Burada dikkat edilecek nokta tuz oranı. Füme et  ve parmesan tuzlu yiyecekler olduğundan az miktarda tuz ilave edilmelidir.

8-Chimichurri Soslu ve Ezine Peynirli Bruschetta


Arjantin'de ızgara etlerin yanında sıkça rastladığımızı chimichurri sosunu blog yazmaya başladığım ilk zamanlarda bir yemeğimde kullanmıştım. Çok basit ve lezzetli olan bu sosun brsuchetta olarak da hazırlanabileceğini düşündüm ve sonuç pozitif:) Bu sosun yapımı oldukça kolay. 1 demet maydanoz, bir küçük boy kırmızı soğan, 3-4 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi, yarım limon suyu, tuz ve karabiberi robotun hızlı ayarında geçiriyoruz. Tadına bakara tuz ve ekşilik oranını ayarlayabilirsiniz. Sos hafif akışkan kıvamı aldığında hazır demektir. Kızarmış ekmeğin üzerine sürüp biraz da ezine payniri ekleyerek servis ediyoruz.

9- Avokado Soslu Bruschetta


Avokado sosu bayıldığım soslardan biridir. Yağlı yapısı lezzeti de beraberinde getiriyor. Bunun için bir avokadoyu kaşık ile aldıktan sonra içine 2 diş sarımsak(orta boy), ceviz büyüklüğünde ince doğranmış soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu ve tuz ekleyip kaşık yardımı ile iyice eziyoruz. Kızarmış ekşi maya ekmeğine sürüp domates ve parmesan ile servis ediyoruz. En favori ikinci sosumdur:)

Not: Avokado alırken dikkat edilecek en önemli nokta yumuşak olmasıdır. Eğer hemen kullanacaksanız dokunduğunuzda biraz yumuşak olmasına hatta kabuğunun biraz kararmış olmasına dikkat edin. Hemen yapmayacaksanız sert olanı alıp oda sıcaklığında 2-3 gün bekletirseniz yumuşayıp kullanıma hazır hale gelecektir.

10- Camembert Peynirli Bruschetta


Camembert peyniri ile Paris gezimde tanıştım. Çok iddialı bir peynir olduğunu söyleyebilirim. Bu peynir ile ilgili bir anımdan kısaca bahsetmeden edemeyeceğim. Bu peynir özellikle poşet içinde muhafaza edildiğinde fazlaca kötü bir koku ortaya çıkarır. Bende bunu bildiğimden Paris'te şarküteriden aldığım Camembert peynirini Ankara'ya getirmek için üst üste 4 poşete sardım ve sırt çantama koydum. En son Ankara'da uçaktan inerken çantayı aldığımda çevremden " Burası ne kokuyor böyle? Çok kötüü, ne bu beee " gibi tepkiler duydum. Tabi durumu anladım ama tavana bakıp ıslık çalmaktan başka bir seçeneğim yoktu:)  O kadar poşete rağmen koku çıkmıştı dışarı. Böyle keskin bir peynirdir yani camembert.

Ancak doğru bir şekilde tüketildiğinde mükemmel bir aromaya sahip ve çok lezzetli oluyor. Aslında bu tarifim çok basit. Camembert peynirinin iç kısımını (dışında beyaz bir kabuk vardır), ısıttığınız ekşi maya ekmeğine sürerek servis ediyorsunuz.  Hepsi bu. Ancak peynirin sürme aşamasına getirmek çok önemli. Bu peyniri oda sıcaklığında kendi halide bırakarak hafif erimesine izin vermeniz gerekiyor. Isıtarak eritme ya da tam erimeden sert halde tüketmeye kalkarsanız peynir tadını hiç bir şekilde alamazsınız. Dediğim şekilde yapıldığında herhangi bir kötü koku oluşmayacak ve lezzet patlaması yaşayacaksınız. Bu peyniri temin etmek biraz zor olabilir. Büyük marketlerin ithal reyonlarında bulabilirsiniz. Fiyat olarak orta karar bir şey almalısınız. Zira peynir kalitesi de çok fark ettirebiliyor. Bunca çabaya değecek bir bruschetta olduğunu söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder