Sayfalar

24 Haziran 2016 Cuma

Dana Güveç




Bir önceki yazımda belirttiğim gibi yaz demek taze güzel sebze demek. Her ne kadar bir etmanyak olsam da sebzenin tadı da bir başkadır. Hemen örnekleyim; mangalda domates, kırmızı biber ve sarımsağı közlediğinizi bir düşünün ve çıkan kokuyu. Tarifsiz!!!! Neyse sebze dediysek de etsiz demedik herhalde:)) O zaman güzel bir dana güveç yapıyoruz.


Önce güzel, kalın tabanlı, iyi fırınlanmış bir toprak güveciniz olsun. Toprak güveç taş fırın gibi geç ısınıp geç soğur. Güvecin içinde fırın etkisi yaratır. Alternatifi ise kalın döküm tencere olabilir.
Güveç için dana incik eti kullanacağım. Lezzeti en üst seviyeye çıkarmak için osso buco kesimi incik alıyorum. Yani kemikli ve ilikli bir et. Biraz da kavram yağı alın. Bulamazsanız döş bölgesinin yağları ya da kuyruk yağı da olabilir. 

Öncelikle sebzeleri hazırlayalım. 1 orta boy patatesi soyup yıkadıktan sonra irice 7-8 parçaya ayırın. 2 tane orta boy kabağı ve 2 orta patlıcanı uzunlamasına iri parçalar halinde doğrayın. 1 büyük boy soğanı ve 10 iri diş sarımsağı soyun ve kabaca iri şekilde doğrayın.  Sebzeler hazırlandığınızda güvenç kabına dizmeye başlayabilirsiniz. 

Öncelikle lezzetin püf noktası noktası olan kavram yağını ince şekilde kesip güvecin tabanını kaplayın. 


Bu yağ hem lezzet verir hem de sebzelerin tabana yapışmasını engeller. Ossobuco eti ortasında incik kemiği olan bir et. Kemik üzerinde bir miktar et bırakıp kalan etleri iri parçalar halinde kesin. Güvecin tabanındaki yağların üzerinde kemikli eti yerleştirin. 


Patatesin yarısını üzerine koyun. Sonra patlıcan ve kabağın yarsını, üzerine soğan ve sarımsağın yarısını ekleyin. Kemikli kısımdan ayırdığınız iri parça löp etleri aralara yerleştirin. Son olarak taze kekik, tuz ve karabiber ekleyin. 


Daha sonra aynı sıra ile ikinci katı çıkın. Son kata halka şekilde dilimlenmiş 1 büyük domatesi (güveç müsaitse 1 orta domates daha eklenebilir) yerleştirin. (Alanya’dan aldığım çok leziz küçük domatesler vardı onları kullandım) Tüm malzemelerin üzerine yağlı kağıt örtüp güvecin kapağını kapatın. Ocağın küçük gözünde en kısık şekilde ateşi açın ve 4 saat pişmeye bırakın. Pişerken karıştırmayın ya da sıklıkla kapağı açmayın.
Not: Kesinlikle su ilave etmeyin!!! Çok kısık ateşte yapıldığı için hem sebze hem de etler suyunu verecektir.  



Güveci en güzel yeme biçimi güvecin bir tepsiye ters çevrilmesi ile olur. Dipte kalan efsanevi sebze suyu ile özdeşleşen etin ve yağın suyu tüm sebzeleri ve eti tekrar kaplar. Bu şekilde hem servis için kaşıkla sebzeleri ezmemiş olursunuz hem de Allah ne verdiyse ekmekle rahatça yumulabilirsiniz lezzetli suyuna:)  




  Malzemeler:
  • 1 kg kemikli dana incik (osso buco)
  • 2 orta boy patlıcan
  • 2 orta boy kabak
  • 1 büyük domates
  • 1 büyük soğan
  • 1 orta boy patates
  • 10 iri diş sarımsak
  • tuz, karabiber, taze kekik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder