Bir önceki yazımda belirttiğim gibi yaz demek taze güzel sebze demek. Her ne kadar bir etmanyak olsam da sebzenin tadı da bir başkadır. Hemen örnekleyim; mangalda domates, kırmızı biber ve sarımsağı közlediğinizi bir düşünün ve çıkan kokuyu. Tarifsiz!!!! Neyse sebze dediysek de etsiz demedik herhalde:)) O zaman güzel bir dana güveç yapıyoruz.
Önce güzel, kalın tabanlı, iyi fırınlanmış bir toprak güveciniz olsun.
Toprak güveç taş fırın gibi geç ısınıp geç soğur. Güvecin içinde fırın etkisi
yaratır. Alternatifi ise kalın döküm tencere olabilir.
Güveç için dana incik eti kullanacağım. Lezzeti en üst seviyeye çıkarmak
için osso buco kesimi incik alıyorum. Yani kemikli ve ilikli bir et. Biraz da
kavram yağı alın. Bulamazsanız döş bölgesinin yağları ya da kuyruk yağı da
olabilir.
Öncelikle sebzeleri hazırlayalım. 1 orta boy patatesi soyup yıkadıktan
sonra irice 7-8 parçaya ayırın. 2 tane orta boy kabağı ve 2 orta patlıcanı
uzunlamasına iri parçalar halinde doğrayın. 1 büyük boy soğanı ve 10 iri diş
sarımsağı soyun ve kabaca iri şekilde doğrayın. Sebzeler hazırlandığınızda güvenç kabına
dizmeye başlayabilirsiniz.
Öncelikle lezzetin püf noktası noktası olan kavram yağını ince şekilde
kesip güvecin tabanını kaplayın.
Bu yağ hem
lezzet verir hem de sebzelerin tabana yapışmasını engeller. Ossobuco eti
ortasında incik kemiği olan bir et. Kemik üzerinde bir miktar et bırakıp kalan
etleri iri parçalar halinde kesin. Güvecin tabanındaki yağların üzerinde kemikli eti yerleştirin.
Patatesin yarısını üzerine koyun. Sonra patlıcan ve kabağın yarsını, üzerine
soğan ve sarımsağın yarısını ekleyin. Kemikli kısımdan ayırdığınız iri parça
löp etleri aralara yerleştirin. Son olarak taze kekik, tuz ve karabiber
ekleyin.
Daha sonra aynı sıra ile ikinci katı çıkın. Son kata halka şekilde
dilimlenmiş 1 büyük domatesi (güveç müsaitse 1 orta domates daha eklenebilir)
yerleştirin. (Alanya’dan aldığım çok leziz küçük domatesler vardı onları
kullandım) Tüm malzemelerin üzerine yağlı kağıt örtüp güvecin kapağını kapatın.
Ocağın küçük gözünde en kısık şekilde ateşi açın ve 4 saat pişmeye bırakın.
Pişerken karıştırmayın ya da sıklıkla kapağı açmayın.
Not: Kesinlikle su ilave etmeyin!!! Çok kısık ateşte yapıldığı için hem
sebze hem de etler suyunu verecektir.
Güveci en güzel yeme biçimi güvecin bir tepsiye ters çevrilmesi ile olur. Dipte
kalan efsanevi sebze suyu ile özdeşleşen etin ve yağın suyu tüm sebzeleri ve
eti tekrar kaplar. Bu şekilde hem servis için kaşıkla sebzeleri ezmemiş
olursunuz hem de Allah ne verdiyse ekmekle rahatça yumulabilirsiniz lezzetli
suyuna:)
- 1 kg kemikli dana incik (osso buco)
- 2 orta boy patlıcan
- 2 orta boy kabak
- 1 büyük domates
- 1 büyük soğan
- 1 orta boy patates
- 10 iri diş sarımsak
- tuz, karabiber, taze kekik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder