Yaklaşık 3
yıldır marketlerden sucuk ve pastırma almıyorum. Marka farketmeksizin
hepsinde yapay bir tat ve doku. Hele ki sosis, salam ve türevleri ürünlerden
zinhar uzak durun derim. Özellikle çocuklarınızdan uzak tutun!! Aslında sucuk ve pastırmanın
lezzetini sevmeyen yoktur herhalde:) Bu sebep bir süredir geliştirmekte olduğum
pastırma tarifini sizlerle paylaşacağım ki bu lezzetten mahrum kalmayalım.
Her zamanki
gibi et ile başlayalım. Öncelikle pastırmayı nasıl sevdiğinizi düşünün ve
ona göre bir et seçimi yapın. Ben yağlı sevdiğimden antrikot etini
seçtim. Daha yağsız isterseniz kontrfile ya da bonfileden de
yapabilirsiniz.
İlk olarak etin
dışındaki kalın katman yağları temizleyin ya da kasabınızdan rica edin. Pastırma
yapımında önemli nokta etin içindeki kanın atılabilmesidir. Eti kalın bir
tuz tabakası üzerine yatırıp üzerini de tuz ile kaplayın. Tuz iri taneli
salamura tuzu olmalı. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi eti bir kevgirin içinde
tuza yatırıp bir kabın üzerine koyabilirsiniz. Böylece etin kanı çıktıkça
kevgirden geçip kaba boşalacaktır.
Eti bu şekilde
hazırladıktan sonra dolaba kaldırın ve suyunu bırakmasını bekleyin. Bu işlem
3-4 gün alabilir. Sizin referansınız yeteri kadar beklettikten sonra kapta su
birikmemesi. Kabı her gün kontrol edin ve etin tüm kanı çıkana kadar tuzda
bekletin. Kabın altında kan birikmediğinde et hazır demektir.
Et tuzlama sürecinde
içine fazlaca tuz emdiğinden biraz tuzundan arındırılması gerekiyor.
Bunun için eti tuzdan çıkarıp üzerindeki tuzu iyice yıkayın. Daha sonra
su dolu bir kaba üzerini geçecek kadar su koyup buzdolabına kaldırın. Her gün
suyunu değiştirin ve etin 2 ya da 3 gün suda kalmasını sağlayın. Belirtmek
gereken bir nokta var. Etin suda bekleme süresi pastırmanın tuz oranını ayarlıyor.
Bu oranı yakalamak kolay değil ama 2 gün bekletirseniz iyi sonuç
alabilirsiniz. Sonraki yaptıklarınızda tecrübe ederek tuz oranını ayarlayabilirsiniz.
Kurutma
aşamasına geçmeden denkleme dedikleri bir işlem yapılır. Bunun için et temiz
bir havluya sarılır ve üzerine 5 ya da 10 lt lik su konarak ağırlık yapılır. Bu
işlemin amacı eti düzgün hale getirmek ve içindeki suyu daha rahat
atabilmek.
Et suda
bekledikten sonra kurutma aşamasına geçilir. Bunun için ideal durum açık havada
doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan eti asmaktır. Bunun ideal zamanı
güneşin olduğu ancak çok sıcak olmayan yaza ve kışa giriş zamanlarıdır.
Bu tarif için hazırladığım pastırma tam kışa denk geldi. Doğrusu kışın
nasıl yapmanın peşindeydim:) Eti balkonda kuşlardan ya da sineklerden
koruyacak şekilde, içine hava giren bir kaba koyup bekletin. Ben yaptığımda
sıcaklık eksilere indiği için içeri aldım. Balkon kapısının önüne astım ve o
şekilde et toplamda 5-6 gün kurudu. Et kuruduktan sonra üstünün sertleştiğini
göreceksiniz. Bundan sonra eti çemen ile kaplayıp kurutmaya devam edin. Çemen
tabakası, etin kuruma aşamasında eti korumakla birlikte pastırmanın baskın
tadını da katar.
Şimdi çemen
tarifine geçebiliriz. Bu tarif yarım kg lık et içindir. 30 gr beyaz un, 20 gr
çemen unu, 5 gr kırmızı toz biber, 1 orta boy baş sarımsak (döveçte püre haline
getirilmiş) 2gr kimyonu (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) etin oturabileceği bir kapta
az az su ekleyerek macun kıvamına getirin.
Not: Karışıma 1
yemek kaşığı zeytinyağı eklerseniz çemen kurduktan sonraki çatlakları en aza
indirmiş olursunuz.
Etin her
tarafını iyice çemen ile kaplayın ve bir bıçak yardımı ile çemen katmanını
düzgün hale getirin. Eti bu şekilde balkonda kuruması için bekletin. Evin içinde
serin bir yerde de bekletilebilir ancak evi fazlaca pastırma kokutur:)
Pastırma
kurduktan sonra servise hazır hale gelir. İnce ince kesip gönül rahatlığı ile
katkısız ve kendi damak tadınıza göre ayarlanmış bir pastırma yiyin:)
Afiyet olsun...
elinize sağlık.
YanıtlaSilçemenli halde ne kadar bekliyor,onu göremedim :)
ya da kuru oldugunu nasıl anlıyoruz,kürdan falan mı sokacağız?
selamlar, çemenli halde de 4-5 gün bekleyebilir. Çemenin üzeri sertleştiğinde bir deneme yapılabilir. Etin içi ıslaksa bir süre daha kurutulmalıdır.
Silmerhabalar,
YanıtlaSilbu denkleme işleminin süresi nedir, birkaç saat ya da bir kaç gün? bir de çemensiz ya da çemenli kurutma işleminde: evin bodrum katında ya da garajında, hiç güneş görmeyen ama havalandırması iyi olan vb alanlarında kurutma işlemi olabilir mi :) teşekkür ederim
Merhaba
YanıtlaSilDenklemeyi 1 gece yapsanız yeterli olur. Hava akışı olan bir yerde olursa oabilir gibi. Bir programda et kurutma işlemini sizin terif ettğinize benzer bir yerde yapmışlardı. Ancak bodrum katları nemli olur. Nem bu süreçte hiç istenmeyen birşeydir
hocam merhaba ben ordu dan buralarda bildiğiniz üzere nem oranı yüksek oluyor deniz kenarı olduğu için acaba burdada kurutabilir miyim? şuan hava durumundan nem oranı %78 yağmur olasılığı %0 karadenizde bu iş olur mu ki acaba :D
YanıtlaSilMerhaba, nemli yerde yapmak zordur biraz. Rüzdar alan bir yerde kurutmayı deneyebilirsiniz.
Sildoğru bir tarif yapmışsınız elinize sağlık ben kurutmaa işlemini delikli tül kumaştan kese yaparak denedim hem sinekten koruyor hem kuruma iyi oluyor
YanıtlaSil