Sayfalar

13 Ocak 2016 Çarşamba

Etmanyak'tan Pastırma Tarifi


Yaklaşık 3 yıldır marketlerden sucuk ve pastırma almıyorum.  Marka farketmeksizin hepsinde yapay bir tat ve doku. Hele ki sosis, salam ve türevleri ürünlerden zinhar uzak durun derim. Özellikle çocuklarınızdan uzak tutun!! Aslında sucuk ve pastırmanın lezzetini sevmeyen yoktur herhalde:) Bu sebep bir süredir geliştirmekte olduğum pastırma tarifini sizlerle paylaşacağım ki bu lezzetten mahrum kalmayalım.

Her zamanki gibi et ile başlayalım.  Öncelikle pastırmayı nasıl sevdiğinizi düşünün ve ona göre bir et seçimi yapın.  Ben yağlı sevdiğimden antrikot etini seçtim.  Daha yağsız isterseniz kontrfile ya da bonfileden de yapabilirsiniz. 


İlk olarak etin dışındaki kalın katman yağları temizleyin ya da  kasabınızdan rica edin. Pastırma yapımında önemli nokta etin içindeki kanın atılabilmesidir. Eti kalın bir tuz tabakası üzerine yatırıp üzerini de tuz ile kaplayın. Tuz iri taneli salamura tuzu olmalı. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi eti bir kevgirin içinde tuza yatırıp bir kabın üzerine koyabilirsiniz. Böylece etin kanı çıktıkça kevgirden geçip kaba boşalacaktır. 

Eti bu şekilde hazırladıktan sonra dolaba kaldırın ve suyunu bırakmasını bekleyin. Bu işlem 3-4 gün alabilir. Sizin referansınız yeteri kadar beklettikten sonra kapta su birikmemesi. Kabı her gün kontrol edin ve etin tüm kanı çıkana kadar tuzda bekletin. Kabın altında kan birikmediğinde et hazır demektir. 


Et tuzlama sürecinde içine fazlaca tuz emdiğinden  biraz tuzundan arındırılması gerekiyor. Bunun için eti tuzdan çıkarıp üzerindeki tuzu iyice yıkayın.  Daha sonra su dolu bir kaba üzerini geçecek kadar su koyup buzdolabına kaldırın. Her gün suyunu değiştirin ve etin 2 ya da 3 gün suda kalmasını sağlayın.  Belirtmek gereken bir nokta var. Etin suda bekleme süresi pastırmanın tuz oranını ayarlıyor.  Bu oranı yakalamak kolay değil ama 2 gün bekletirseniz iyi sonuç alabilirsiniz. Sonraki yaptıklarınızda tecrübe ederek tuz oranını ayarlayabilirsiniz. 


Kurutma aşamasına geçmeden denkleme dedikleri bir işlem yapılır. Bunun için et temiz bir havluya sarılır ve üzerine 5 ya da 10 lt lik su konarak ağırlık yapılır. Bu işlemin amacı eti düzgün hale getirmek ve içindeki suyu daha rahat atabilmek. 

Et suda bekledikten sonra kurutma aşamasına geçilir. Bunun için ideal durum açık havada doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan eti asmaktır. Bunun ideal zamanı güneşin olduğu ancak çok sıcak olmayan yaza ve kışa giriş zamanlarıdır.  Bu tarif için hazırladığım pastırma tam kışa denk geldi. Doğrusu kışın nasıl yapmanın peşindeydim:)  Eti balkonda kuşlardan ya da sineklerden koruyacak şekilde, içine hava giren bir kaba koyup bekletin. Ben yaptığımda sıcaklık eksilere indiği için içeri aldım. Balkon kapısının önüne astım ve o şekilde et toplamda 5-6 gün kurudu. Et kuruduktan sonra üstünün sertleştiğini göreceksiniz.  Bundan sonra eti çemen ile kaplayıp kurutmaya devam edin. Çemen tabakası, etin kuruma aşamasında eti korumakla birlikte pastırmanın baskın tadını da katar. 


Şimdi çemen tarifine geçebiliriz. Bu tarif yarım kg lık et içindir. 30 gr beyaz un, 20 gr çemen unu, 5 gr kırmızı toz biber, 1 orta boy baş sarımsak (döveçte püre haline getirilmiş) 2gr kimyonu (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) etin oturabileceği bir kapta az az su ekleyerek macun kıvamına getirin.

Not: Karışıma 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklerseniz çemen kurduktan sonraki çatlakları en aza indirmiş olursunuz.  

Etin her tarafını iyice çemen ile kaplayın ve bir bıçak yardımı ile çemen katmanını düzgün hale getirin. Eti bu şekilde balkonda kuruması için bekletin. Evin içinde serin bir yerde de bekletilebilir ancak evi fazlaca pastırma kokutur:) 



Pastırma kurduktan sonra servise hazır hale gelir. İnce ince kesip gönül rahatlığı ile katkısız ve kendi damak tadınıza göre ayarlanmış bir pastırma yiyin:)






Afiyet olsun...


7 yorum:

  1. elinize sağlık.
    çemenli halde ne kadar bekliyor,onu göremedim :)

    ya da kuru oldugunu nasıl anlıyoruz,kürdan falan mı sokacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar, çemenli halde de 4-5 gün bekleyebilir. Çemenin üzeri sertleştiğinde bir deneme yapılabilir. Etin içi ıslaksa bir süre daha kurutulmalıdır.

      Sil
  2. merhabalar,

    bu denkleme işleminin süresi nedir, birkaç saat ya da bir kaç gün? bir de çemensiz ya da çemenli kurutma işleminde: evin bodrum katında ya da garajında, hiç güneş görmeyen ama havalandırması iyi olan vb alanlarında kurutma işlemi olabilir mi :) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Merhaba

    Denklemeyi 1 gece yapsanız yeterli olur. Hava akışı olan bir yerde olursa oabilir gibi. Bir programda et kurutma işlemini sizin terif ettğinize benzer bir yerde yapmışlardı. Ancak bodrum katları nemli olur. Nem bu süreçte hiç istenmeyen birşeydir

    YanıtlaSil
  4. hocam merhaba ben ordu dan buralarda bildiğiniz üzere nem oranı yüksek oluyor deniz kenarı olduğu için acaba burdada kurutabilir miyim? şuan hava durumundan nem oranı %78 yağmur olasılığı %0 karadenizde bu iş olur mu ki acaba :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, nemli yerde yapmak zordur biraz. Rüzdar alan bir yerde kurutmayı deneyebilirsiniz.

      Sil
  5. doğru bir tarif yapmışsınız elinize sağlık ben kurutmaa işlemini delikli tül kumaştan kese yaparak denedim hem sinekten koruyor hem kuruma iyi oluyor

    YanıtlaSil