Sayfalar

3 Temmuz 2016 Pazar

Mükemmel Tepsi Kebabı Tarifi ve Püf Noktaları



Tepsi kebabı bayıldığım kebaplardan biri. Hatay'ın kebabı olmakla birlikte farklı isimlerle ve farklı içeriklerle başka bölgelerde de yapılabiliyor. Ben bol sebzeli olanını seviyorum. Sebzenin et ile uyumu çok leziz bir sonuç veriyor. 


Bu kebabın yapım biraz zahmetli aslında. Çünkü eti zırhta çekmek gerekiyor. Tabi içine koyulan sebzeleri de zırhta çekmek lazım. Hal böyle olunca zahmeti de artıyor. Yapabilen böyle yapsın ancak ben daha kolay ve pratik bir tarif vereceğim.

Öncelikle daha önceki denemelerimden tecrübe ettim ki gerçekten hem kuzu etinden hem de dana etinden bu kebap müthiş oluyor. Aslında bu lezzeti en üste taşıyan unsur sebze içeriği. Hangi eti kullanıyorsanız kullanın döş ya da boşluk kısmından iri çekilmiş kıyma halinde alın. Kıyma yağlı olmalı.

Dediğim gibi yapımı çok pratik. Sadece sebzelerin hazırlanması gerekli. Bunun için 1 demet maydanoz(kilit sebzedir miktarı düşürmeyin), 5 diş sarımsağı ince hale gelecek şekilde robotta çekin. Önce düşük devir kullanmayı deneyin ki maydanoz ezilip çamur kıvamına gelmesin. Daha sonra 2 orta boy kırmızı ve 3 adet sivri biberi yine robotta düşük ayarda çekin.  Evet bu kadar basit kebap hazır sayılır.


Şimdi karıştırma işlemine geçebiliriz. Buradaki püf nokta eti köfte yapar gibi yoğurmak yerine sadece ezmeden malzemeleri parmak uçları ile karıştırmak.  Bu aşamada 1 tatlı kaşığı acı ya da tatlı biber salçası, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin. Kebaplık kıymayı karıştırdıktan sonra son işlem tepsiye yaymak. Tuz oranı için 1kg kıyma(sebze içeriği ile birlikte) için 6-7 gr tuz kullanabilirsiniz. Bu işi yapıyorsanız bir tartınız olacak!!! o kadar!!! :):)

Bir fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt serin ve kıymayı üzerine alın. Parmak uçlarınız ile tepsiye kebabı yayın. Çok ince ya da çok kalın olmamalı (yarım santim kalınlık iyidir) Eti yaydıktan sonra bir spatula ile baklava kesermiş gibi iri parçalara kesin. Bunun amacı eti pişme anında büzüşmesini engellemektir. 



Tepsiyi önceden 200 dereceye ısıttığınız fırının orta rafına koyun. Yaklaşık 25-30 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır. Eğer közlenmiş biber ya da domates isterseniz tepsinin üzerine koymayın. Ayrı bir tepside közleyin. Eğer kıymanın üzerine koyarsanız hem kebabı sulandırmış olursunuz hem de etin karamelize olmasını engellersiniz.


Afiyet olsun :)

Malzemeler:
  • 700 gr kuzu ya da dana döş eti
  • 2 orta boy kırmızı biber
  • 3 adet orta boy sivri biber
  • 5 diş sarımsak 
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı acı ya da tatlı biber salçası
  • zeytinyağı
  • tuz, karabiber


1 yorum: