Tepsi kebabı
bayıldığım kebaplardan biri. Hatay'ın kebabı olmakla birlikte farklı
isimlerle ve farklı içeriklerle başka bölgelerde de yapılabiliyor. Ben bol
sebzeli olanını seviyorum. Sebzenin et ile uyumu çok leziz bir sonuç veriyor.
Bu kebabın yapım
biraz zahmetli aslında. Çünkü eti zırhta çekmek gerekiyor. Tabi içine koyulan
sebzeleri de zırhta çekmek lazım. Hal böyle olunca zahmeti de artıyor.
Yapabilen böyle yapsın ancak ben daha kolay ve pratik bir tarif vereceğim.
Öncelikle daha
önceki denemelerimden tecrübe ettim ki gerçekten hem kuzu etinden hem de dana
etinden bu kebap müthiş oluyor. Aslında bu lezzeti en üste taşıyan unsur sebze
içeriği. Hangi eti kullanıyorsanız kullanın döş ya da boşluk kısmından iri
çekilmiş kıyma halinde alın. Kıyma yağlı olmalı.
Dediğim gibi
yapımı çok pratik. Sadece sebzelerin hazırlanması gerekli. Bunun için 1 demet
maydanoz(kilit sebzedir miktarı düşürmeyin), 5 diş sarımsağı ince hale gelecek
şekilde robotta çekin. Önce düşük devir kullanmayı deneyin ki maydanoz ezilip
çamur kıvamına gelmesin. Daha sonra 2 orta boy kırmızı ve 3 adet sivri biberi
yine robotta düşük ayarda çekin. Evet bu
kadar basit kebap hazır sayılır.
Şimdi karıştırma
işlemine geçebiliriz. Buradaki püf nokta eti köfte yapar gibi yoğurmak yerine
sadece ezmeden malzemeleri parmak uçları ile karıştırmak. Bu aşamada 1 tatlı kaşığı acı ya da tatlı
biber salçası, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin. Kebaplık kıymayı karıştırdıktan sonra son
işlem tepsiye yaymak. Tuz oranı için 1kg kıyma(sebze içeriği ile birlikte) için 6-7 gr tuz kullanabilirsiniz. Bu işi yapıyorsanız bir tartınız olacak!!! o kadar!!! :):)
Bir fırın
tepsisinin tabanına yağlı kağıt serin ve kıymayı üzerine alın. Parmak uçlarınız
ile tepsiye kebabı yayın. Çok ince ya da çok kalın olmamalı (yarım santim
kalınlık iyidir) Eti yaydıktan sonra bir spatula ile baklava kesermiş gibi iri
parçalara kesin. Bunun amacı eti pişme anında büzüşmesini engellemektir.
Tepsiyi önceden 200
dereceye ısıttığınız fırının orta rafına koyun. Yaklaşık 25-30 dakika kadar
pişmesi yeterli olacaktır. Eğer közlenmiş biber ya da domates isterseniz
tepsinin üzerine koymayın. Ayrı bir tepside közleyin. Eğer kıymanın üzerine
koyarsanız hem kebabı sulandırmış olursunuz hem de etin karamelize olmasını
engellersiniz.
Afiyet olsun :)
Malzemeler:
- 700 gr kuzu ya da dana döş eti
- 2 orta boy kırmızı biber
- 3 adet orta boy sivri biber
- 5 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı acı ya da tatlı biber salçası
- zeytinyağı
- tuz, karabiber
Deneyeeğim lakin soğan neden yok?
YanıtlaSil