Kasapta aşağıdaki kuzu döş etini gördüğümde kendime bu
etten ne yapabilirim diye sordum ve aklıma tek bir cevap geldi, kokoreç!! Hem
yaratıcı hem de hijyenik:))) Tabi şunu belirtmek lazım ki
gece dışarı
çıkıp kokoreç yemenin de keyfi bir başka:) Ama evde kokoreç yapımını denemek
isterseniz işte reçete:
Bildiğiniz gibi kokoreç orjinalinde kuzunun
bağırsağından yapılan yağlı ve lezzetli bir yemek. Ancak evde yapabilmek için
temizlenmiş bağırsağı bulabilmek oldukça zor olmakla birlikte bulsak bile
aklımıza "temiz mi acaba?" sorusu geliyor. Bu soruna kuzu döş eti ile
çözüm buluyoruz. Aşağıdaki gibi streç ile sarılmış parçadan 3-4cm kalınlığında
bir dilim alıyoruz.
Etimizin yuvarlaklığını bozmadan ve hiç baharat ve tuz
eklemeden önceden ısıtılmış döküm tavaya koyup mühürlüyoruz. Et ısıyı alınca
etin yuvarlak yapısı bozulacak ve aşağıdaki şekilde mühürlenmeye devam
edecektir. Etlerin iki yüzünü 2'şer dakika mühürledikten sonra ocağın altını
orta ayara getiriyoruz. Yüksek ateşte devam ederseniz yağ oranı fazla olan etin
yağları yanmaya başlayabilir. Bu şekilde 5 dakika kadar eti çevirerek pişiriyoruz.
Daha sonra eti tahtaya alarak tuz, karabiber, kekik,
pul biber ve isterseniz az miktarda kimyon ilave edip bıçak ya da satır yardımı
ile küçültüyoruz. Ben çok küçültmedim isterseniz daha da küçültebilirsiniz.
Not: Kokoreç'in yapımında kullanılan bağırsağın
kendisi de yağlı olmakla birlikte sarma aşamasında da ince yağlar
eklenebilmektedir. Bu sebeple pişirdiğiniz etin yağlarını ayırmak gibi tarihi
bir hata yapmayın :) Zira dışarıda kokoreç yediğimizde de oldukça yağlı
yiyoruz.
Etlerimizi küçültme esnasında soğuduğu için tekrar
döküm tavaya alıyoruz. Eğer iyi bir tava kullanıyorsanız ocağı yakmanıza gerek
yok. Tava ısısını muhafaza ettiği için doğrudan etleri tavaya koyabilirsiniz.
Ev yapımı
kokoreçimiz hazır:)
Afiyet
olsun...
Malzemeler:
- Kuzu döş eti
- Tuz, Karabiber, Pul Biber, Kekik, Kimyon
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder