Kars yöresinin en meşhur yemeklerinden biri şüphesiz kaz
etidir. Yanına da yağı ile bir bulgur pilavı yapılır ki enfes!!!
Öncelikle kaz eti hakkında küçük bilgiler vereyim. Kaz, soğuk
hava şartlarında yaşamaya alışık, yaklaşık 3 kg civarında bir kuş türüdür. Özellikle etinin tüketimi
kış aylarında makbuldür. Çünkü çok soğuk kış aylarında kaz çok
yağlanır ve en lezzetli halini alır. Hep deriz ya; yağ=lezzet:) Kars’ta kışın kesilen
kazlar öncelikle 8-10 gün süre ile kurutulur. Daha sonra tuzlanır ve derin dondurucuya
kaldırılır ya da kara gömülür. Pişirileceği zaman çıkartılır ve pişirilir.
Not: Ben kazı Ankara çevresinden temin ettim. Tabi yağ oranı
Kars’takilere göre muhtemelen daha azdır ama yine de çok başarılı. Ben
aldığımda parçalayıp doğrudan buzluğa koymuştum. Kurutma ve tuzlama işini
yapmadım.
Bu kısa bilgilerden sonra yemeğimizin yapımına geçebiliriz. Parçalanmış kaz eti düdüklü tencereye koyuyoruz ve bir
bütün kaz için 2 lt su ilave ediyoruz. Düdüklü üzerinden buhar çıkarmaya
başladıktan sonra 1.20 dk. kaz etlerini pişiriyoruz. Düdüklünün
kapağını açtığınızda enfes bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Sapsarı nefis bir
kaz suyu!! Öncelikle doğrudan birkaç kaşık alıp tatmanızı tavsiye ederim, bana dua edersiniz:)
Kaz
etlerini düdüklüden alıp fırın tepsisine koyuyoruz. Etlerin derileri yukarı
bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında
derileri kızarana kadar pişiriyoruz.
Şimdi yağlı kaz suyu ile yapacağımız bulgur pilavı için öncelikle
bir kapta bulguru yıkıyoruz. 4 kişi için bir büyük boy soğanı robottan
düşük devirde geçiriyoruz. Pilav tenceresine biraz zeytinyağı koyup soğanları
pembeleşinceye kadar soteliyoruz. Daha sonra 1 e 2 olacak şekilde kaz suyunu ve
bulguru tencereye koyuyoruz. Üzerine biraz tuz ekleyip kısık ateşte pişmesini
bekliyoruz. Pişmesine yakın önceden pişirilmiş nohutları 1 ölçek ekliyoruz. Tuz oranı için pilavın tadına bakarak ayarlama yapabilirsiniz.
Not: Salça isteğe göre pilava eklenebilir ancak ben salçasız
denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Kaz yağının ve bulgurun tadını çok iyi
alabiliyorsunuz.
Yemeğimiz hazır
Afiyet olsun...
Malzemeler:
- Bir bütün kaz
- İri taneli yemeklik bulgur
- Nohut
- Soğan
- Zeytinyağı
- Tuz, karabiber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder