Sayfalar

21 Haziran 2015 Pazar

Bulgur Pilavı Eşliğinde Kaz Eti


Kars yöresinin en meşhur yemeklerinden biri şüphesiz kaz etidir. Yanına da yağı ile bir bulgur pilavı yapılır ki enfes!!! 

Öncelikle kaz eti hakkında küçük bilgiler vereyim. Kaz, soğuk hava şartlarında yaşamaya alışık, yaklaşık 3 kg civarında bir kuş türüdür. Özellikle etinin tüketimi kış aylarında makbuldür. Çünkü çok soğuk kış aylarında kaz çok yağlanır ve en lezzetli halini alır. Hep deriz ya; yağ=lezzet:) Kars’ta kışın kesilen kazlar öncelikle 8-10 gün süre ile kurutulur. Daha sonra tuzlanır ve derin dondurucuya kaldırılır ya da kara gömülür. Pişirileceği zaman çıkartılır ve pişirilir.


Not: Ben kazı Ankara çevresinden temin ettim. Tabi yağ oranı Kars’takilere göre muhtemelen daha azdır ama yine de çok başarılı. Ben aldığımda parçalayıp doğrudan buzluğa koymuştum. Kurutma ve tuzlama işini yapmadım. 

Bu kısa bilgilerden sonra yemeğimizin yapımına geçebiliriz. Parçalanmış kaz eti düdüklü tencereye koyuyoruz ve bir bütün kaz için 2 lt su ilave ediyoruz. Düdüklü üzerinden buhar çıkarmaya başladıktan sonra 1.20 dk. kaz etlerini pişiriyoruz. Düdüklünün kapağını açtığınızda enfes bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Sapsarı nefis bir kaz suyu!! Öncelikle doğrudan birkaç kaşık alıp tatmanızı tavsiye ederim, bana dua edersiniz:) 


Kaz etlerini düdüklüden alıp fırın tepsisine koyuyoruz. Etlerin derileri yukarı bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında derileri kızarana kadar pişiriyoruz.


Şimdi yağlı kaz suyu ile yapacağımız bulgur pilavı için öncelikle bir kapta bulguru yıkıyoruz. 4 kişi için bir büyük boy soğanı robottan düşük devirde geçiriyoruz. Pilav tenceresine biraz zeytinyağı koyup soğanları pembeleşinceye kadar soteliyoruz. Daha sonra 1 e 2 olacak şekilde kaz suyunu ve bulguru tencereye koyuyoruz. Üzerine biraz tuz ekleyip kısık ateşte pişmesini bekliyoruz. Pişmesine yakın önceden pişirilmiş nohutları 1 ölçek ekliyoruz. Tuz oranı için pilavın tadına bakarak ayarlama yapabilirsiniz.


Not: Salça isteğe göre pilava eklenebilir ancak ben salçasız denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Kaz yağının ve bulgurun tadını çok iyi alabiliyorsunuz.

Yemeğimiz hazır

Afiyet olsun...


       Malzemeler:
  • Bir bütün kaz
  • İri taneli yemeklik bulgur
  • Nohut
  • Soğan
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder