Ben sıcaktan nefret eden biri olarak yaz aylarının gelmesini
taze sebzelerin çıkacak olmasından dolayı sevmekteyim. Yoksa hiç işim olmaz.
Bırakın beni kutuplara bir ömür geçiririm:)
Ama o güzel sebzeler tüm fikrimi değiştiriyor. Kokulu güzel domatesler yeni
yeni çıkmaya başlıyorsa ilk akla gelen sac kavurma ve güveçtir. Bugün evde
yapabileceğiniz nefis bir sac kavurma tarifi vereceğim. Sonra da bir güveç
tarifim olacak:)
Evde sac kavurmanın ya oluksuz döküm tavada ya da sac
kavurma için satılan sac tavada yapılması uygundur. Ancak mümkünse döküm tavada
yapmanızı tavsiye ediyorum. Nedeni şu; sac tava ince cidarlı bir tavadır. Bu
tavalarda et ve sebze miktarı fazla olduğunda soğuk malzemeler ve et
eklendiğinde tavanın sıcaklığı hızı şekilde düşer ve malzemelerde sulanmaya
sebep olabilir. Bu da etin sertleşmesi anlamına gelir. Sac tavanın fazlaca sulu
olması istenmez. Bu kısa bilgilendirmeden sonra tarifimize başlayalım.
Kuzunun bel etini kullanacağız. Arzu ederseniz kol etinden
de yapılabilir. Eti alırken mutlaka bir miktar kuyruk yağı isteyin. Sac
kavurmanın lezzet sırrı kuyruk yağındadır.
Döküm tavanızın altını açın ve kısık ateşte kuyruk yağlarını
kahverengileşinceye kadar kızartın. Bu şekilde tavada erimiş kuyruk yağı elde
edeceksiniz. Kahverengileşen yağları tavadan alın ve ocağı orta ateşe ayarlayıp
fare dişi doğradığınız soğanları tavaya ekleyin. Soğanlar hafif renk
değiştirirken doğradığınız sivri biberi de ekleyin. Sotelemeye devam edin ve
biberler yumuşamaya başladığında kuşbaşı doğradığınız kuzu bel etini tavaya
atın. Kavurma sürecinde ateşi kısmayın.
Etler renk değiştirmeye başladığında
ince doğranmış 5 diş sarımsağı ekleyin. Sarımsağı, kokusunu vermesi için bir
dakika kadar kavurmaya devam edin. Son olarak kabukları soyulmuş ve küp şekilde
doğranmış domatesi, tuz, karabiber, pul biber ve taze kekiği de tavaya ekleyin. Varsa birkaç dal taze biberiye de ekleyebilirsiniz.
Bu şekilde bir iki dakika
daha kavurun ve ateşi kısık konuma getirin. Arada karıştırarak kavurmaya devam
edin. Domatesler yumuşadığında yemek hazır demektir.
Not: Domateslerin tamamen yumuşamasını beklemeyin. Biraz
diri kalsınlar.
Afiyet olsun…
Malzemeleri vermeden şunu belirteyim. Bu yemek çok baharatlı
bir yemek değildir. Önemli olan kullanılan malzeme kalitesidir. Maksimum lezzet
için tüm malzemeler kaliteli olmalıdır.
- 500 gr Kuzu bel eti
- 50-70 gr kuyruk yağı
- 2 adet orta boy domates
- 1 büyük boy soğan
- 5 diş sarımsak
- 8-10 adet tatlı sivribiber
- Taze kekik
- Tuz, karabiber, pul biber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder