Türkiye’nin
Antep’i neyse Avrupa’nın da Toskana bölgesi yeme içme sektörünün başkentidir.
Bu bölgenin ürünlerinde kalite çok ön planda tutulur. Zaten İtalya mutfağının
en önemli özelliği sade ve en üst kalite yemek sunmasıdır. Misal bruschetta; özel
ilgi alanımda olmasından dolayı ilk bu örneği
veriyorum. Hemen her restoranda ekmek üstüne tek çeşit ya da minimum çeşit malzeme ile yapılan bir başlangıç olarak sunulur. Bu İtalya turumda gözlemlediğim bir şey yerel halkın genellikle domatesli bruschettayı (Bruschetta Pomodoro) tercih ediyor olması. Altı üstü ekmek üzerine domates, fesleğen ve zeytinyağı. Ama çıkan lezzete inanamazsınız. Çünkü esas olan kaliteli üründür. Bu sadece bir örnek daha birçok farklı örnek verilebilir. Bu gezi benim hayalimdeki Toskana köyleri gezisi öncesi bir provaydı. Rotamız Floransa, Siena, Roma ve Napoli.
veriyorum. Hemen her restoranda ekmek üstüne tek çeşit ya da minimum çeşit malzeme ile yapılan bir başlangıç olarak sunulur. Bu İtalya turumda gözlemlediğim bir şey yerel halkın genellikle domatesli bruschettayı (Bruschetta Pomodoro) tercih ediyor olması. Altı üstü ekmek üzerine domates, fesleğen ve zeytinyağı. Ama çıkan lezzete inanamazsınız. Çünkü esas olan kaliteli üründür. Bu sadece bir örnek daha birçok farklı örnek verilebilir. Bu gezi benim hayalimdeki Toskana köyleri gezisi öncesi bir provaydı. Rotamız Floransa, Siena, Roma ve Napoli.
Bildiğiniz gibi
ben gezilerimin sonunda yemek rehberi yapıyorum. Müthiş bir tarihi dokusu olan
bu şehirlerde gezilecek ve görülecek yerleri birçok blogda bulabilirsiniz. Ama
sizlere gezilerinizde işinizi kolaylaştıracak ufak püf noktaları ve başıma
gelen bazı olayları not olarak ekleyeceğim. Sonuçta İtalya’ya gidiyorsunuz. Biz
Türklere benzer yönleri çok:) O zaman yavaştan başlayalım bu uzun
soluklu lezzet yolculuğuna;
Not: Uçağımız
Bologna’ya indi ve oradan tren ile Floransa’ya geçecektik. Bologna
havaalanından tren istasyonuna 6 euro ya otobüs mevcut. Ancak otobüs sırası
beklerken özel minibüsü olan arkadaşlar duraktan adam toplayıp götürüyor. Duraktan
bizle birlikte 8 kişi 5 euro ya tren istasyonuna rahatça gittik. Ortak özellik!! :)
Not: Bologna tren
istasyonu biraz karışık. Bu konularda çok zorlanmayan benim bile kafam karıştı.
Elimde kağıt peron ararken siyahi bir abi geldi ve yardımcı olmak için elimden
kağıdı aldı ve şu tarafta derken birden arkasına bizi taktı. Birde arkadaşı
vardı arkada. Sonra biz perona doğru götürmeye başladı. Dedim bu para
isteyecek. Verirz 2-3 euro diye düşündüm. Sonra bizi perona getirdi ve biz
teşekkür edecekken “ This is my job” dedi tahmin ettiğim gibi :) Bende cebimde olan 4 euro yu çıkardım. Adam bi
güldü. Bende ne kadar dedim 20 euro dedi. Bu sefer ben bi güldüm:) Başta bunu bana söylemedin, bunu alıyorsan al
yoksa yok dedim. Adam çok direndi ama 4 eurodan fazla koparamadı. Sonra
düşündüm; böyle bir sektör oluştuğuna göre Bologna tren istasyonu baya
karışıkmış...
Floransa ile
başlıyoruz…
Trattoria
Za-Za / Floransa
Floransa’da
gitmeden hayali ile yanıp tutuştuğum bazı yemekler vardı. Tabi gerekli
araştırmaları da yaptım. Bu yemeklerden biri meşhur Floransa Steak (Bistecca
alla Fiorentina) Akşam için rezervasyonumuzu yaptık ve mekana geldik.
Menüye göz
gezdirdim ve zaten önceden planladığım floransa steak siparişi verdim. Aslında
bu yemek iki kişilik. Bu etin özelliği çok kalın kesilmiş bir porterhouse olması. Yani 4
parmak kalınlığında 1 kg lık koca bir t-bone. Tavsiye edilen pişme az pişmiş
(rare), ama ben orta pişmiş (medium) istedim. Ek olarak bir de domatesli bruschetta
istedik.
İtalya da
bruschetta dan beklentim çok yüksekti. Kokulu domatesler, fesleğen ve müthiş
zeytinyağları…
Bruschettanın
ekmeği lezzetli ancak dış kabuğu biraz sert. Bence malzemelerin koyulduğu yüzey
biraz gevretilmeli ancak diğer tarafı daha yumuşak bırakılmalı ki yemesi kolay
olsun. Domates lezzeti de beklediğim gibi değildi. Böyle olunca da bruschetta
nın bir numarası kalmıyor. Fiyatı 3 euro.
Gelelim baba
yemeğe…
Araştırdığım
kadarıyla odun ateşinde pişen dinlendirilmiş bir et. Orta pişmiş söylememe
rağmen bence az pişmiş olarak geldi. Şöyle söyleyeyim; etin dış kabuğu odun
ateşi etkisinden dolayı çok güzel bir aromaya sahip. Etin iyi pişirildiğini ve
etin kalitesini şöyle anlarım. İlk denemede iri bir lokma alırım. Eğer ağız
içinde dolanmıyorsa, yumuşak ve sulu ise o et iyidir. İri lokma şart:) Ancak bu eti keserken, çiğnerken biraz zorlandım.
Ufak tefek sinirleri kalmıştı ve çok az pişmişti. Çok zevk alarak yediğim söylenemez. Et fiyatı 39 euro.
Akşam
yorgunluğumuzu atıp sabah gezilere başlamadan ilk iş oranın meşhur şarküterisi
olan “All Antico Vinaio” gidelim dedik. Lakin adamlar 10:30 da açıyor. Erkenden
bazı yerleri görüp öyle kahvaltınızı yapabilirsiniz.
All Antico
Vinaio / Floransa
Dediğim gibi bu
İtalyanlar keyiflerine çok düşkün. Orası arı gibi turist kaynıyor ama adamlar
10:30 da açıyorlar. Neyse bir şekilde girdik. Mekanda güzel paniniler
yapılıyor. Yani sandviç:)
İsteğinize göre
sandviç yaptırabilirsiniz. Eşim enginar göbeği,mozarella ve roast beef içeren
bir sandviç istedi. Bizim ramazan pidesine benzer görünümlü tazecik bir
ekmekten parça keserek ekmeği hazırlamaya başlıyorlar. Önce tam içeriğini
bilmediğim parmesan bazlı bir sos sürülüyor. Üzerinde kabak ya da patlıcan
kızartmalı garnitür, mozarella, küçük rokalar ve roast beef eklenerek sandviç hazırlanıyor.
Ben beef
içermeyen bir sadviç hazırlaması için elemana bıraktım seçimleri. Patlıcan
kızartma, ricotta peyniri ve lezzetli bir sos ile hazırladı.
İki sandviçi de
denedim. Açıkçası fazla abartılmış bir mekan. Görüntü güzel anacak lezzet istediğim
gibi değil. Ekmeği çok lezzetli ama içinin lezzeti beni hayallerime
kavuşturmadı:) Beef içeren 7 euro, normal sandviçler 5
euro. Fiyat performans olarak fena sayılmaz.
Pino’s
Sandwiches / Floransa
Bir takipçimin
tavsiyesi üzerine bu mekana gittim. Önünde 5-6 masalık bir oturma alanı olan bir yer. Sahibi çok sıcak ve koyu Fenerli bir amca:)
Aslında karnım aç
olmasada da bu mekanı denemek istedim. Bu sebeple bir sandviç denemesi yaptım.
Pesto soslu ve beef içerikli ismini hatırlayamadığım birini seçtim. Ekmeği
biraz ince geldi bana. Antico Vinaio’nun ekmeğini daha çok beğenmiştim. Ancak
buranın da içeriği çok daha lezzetli. Ben sevdim burayı. Fiyat 3.5 euro.
Kesinlikle uğranmalı!!
Gusta Pizza
/ Floransa
Hayalimdeki
Napoli pizzasının denemek bu turda beni en heyecanlandıran tecrübelerden biri
olacaktı. Napoli de deneme yapmadan önce bir ön denemeyi bu konuda çok
popülerleşmiş bir mekan olan Gusta Pizza’da yaptım. Mekan akşam 7 de açılıyor.
Açılışa yakın önünde kuyruk oluşmaya başlamıştı. Biz de kuyruğa katıldık.
Öncelikle kuyruktan korkmayın, çok hızlı ilerliyor. İçeriği en hoşumuza giden
Gusta Pizza siparişi verdik. Ricotto, parmesan, mozarella ve domatesli bir
pizza. Bekleme sırasında bende pür dikkat hamurun hazırlanışını, kıvamını ve
odun fırının yapısı incelemeye koyuluyorum. Bu pizzanın özelliği daha kalın ve
esnek bir ekmeğe sahip olması.
Pizzamız geliyor.
Domates sosu başarılı sayılır. Ancak ekmeği bildiğiniz yumuşak ve fazla kalın. Kullanılan
peynirler beklediğim kalite ve aromaya sahip değildi. Açıkçası bu mekanı
beğenmedim. Umudum Napoil’de yiyeceğim pizzalara kaldı. Fiyatı 7 euro. Ama
yakınına giderseniz bence içine bakın görseller iyi:)
Osteria
Santo Spiritto / Floransa
Gnocchi hastası
bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine gnocchi yemeye geldik. Mekan kalabalık ve
rezervasyonla gelmek şart. Ben gnocchi ve midye çorbası aldım. Eşim de midyeli
makarna. Önden ikram olarak zeytin ezmesi ve ekmek geliyor. Zeytin ezmesi
sevmeyen biri olarak çok başarılı bulduğumu söylemeliyim.
Sonra benim midye
çorbam tüm ihtişamı ile geldi. Oysa ki ben küçük bir kase çorba olarak
düşünmüştüm. Koca bir kase alt sulu üstü çakma midye dolu bir tabak. Midyeler
çok lezzetliydi. Hatta yediğim en iyi midyelerdi. Sulu kısmı da bir o kadar
lezizdi. Lakin sıkıntı şu ki yemesi zor. Hunharca yemek lazım yoksa bitmiyor.
Bende o yöntemi denedim:) Fiyatı 11euro.
Sonra gnocchim geliyor. Burada bazı ürünlerde yarım porsiyon seçeneği var. Ben yarım istedim gnocchiyi. İyi ki de öyle istemişim zira yarım porsiyonu bile yeterli. Servis edilmeden önce fırına verilerek üzeri parmesan ile örtülmüş tabak hafif yanık hale getiriliyor. Kullanılan zeytinyağı, parmesan ve ghocchi hamuru başarılı. Yarım porsiyon fiyatı 6euro.
Midyeli makarna
ise ortalama bir lezzet. Fiyatı 14 euro.
Dikkatinizi
çekerim; henüz Floransa’da beklediğim lezzetleri bulamadım. Bu yediklerimin
çoğu güzel ama beklentimin altında. Belki de ben beklentiyi çok yüksek tuttum:) Haydi devam edelim bakalım neler var…
Mercato
Centrale / Floransa
Yurtiçi ya da
yurtdışı her gittiğim şehirde bölgenin yerel pazarlarını gezemeye çalışırım.
Burası da Floransa’nın meşhur pazarlarından biri. Kahvaltımızı nefis
peynirlerle yaparız düşüncesi ile sabahtan geldik. İki katlı kapalı bir pazar.
Alt katta yerel satıcılar ve bazı restoranlar, üst kat ise daha restoran
ağırlıklı.
Burada yerel
satıcılar peynir çeşitleri, et, meyve, sebze, kuru domates, kuru mantar,
zeytinyağı ve benzeri birçok ürün satıyorlar. Özellikle gezerken zeytinyağlarını
deneyin. Hem sade yağlarını, hem trüf matarlı hem de porçini mantarlı yağları
deneyin. Ben hem trüf mantarlı hem de porçinili yağ aldım. 250ml trüflu yağ
13euro civarı. Pahalı gibi gelebilir ama bu yağı kullanırken zerre miktarda
kullanıyorsunuz. Çok güçlü bir aroması var. Bundan başka peynircilerden
parmesan alabilirsiniz. Dayanıklı bir peynir olduğundan taşıması rahat oluyor.
Bunların dışında
ufak tefek restoranlar ve sandviççiler mevcut. Ben peynir aldığım yere danıştım
güzel bir sandviç nerde yenir diye. O da iki yer tarif etti. Bunlardan biri
kara listemde olan Lampredetto satan bir yer.
Nerborne / Mercato Centrale
Dedim ya daha
İtalya’ya gelmeden bu sokak lezzetini listeye almıştım. Millet sabah saat 10
gibi bu sandviçi yiyor. Sandviç işkembeli!!! Önce sabah sabah yenmesini bi
garipsedim ama baktım ki bizde sabahın altısında ciğer yemiyor muyuz?:) Neyse
uzun süre pişirilmiş işkembeyi birkaç bıçak darbesi ile iri parçalar halinde
kesip üzerine hazırladıkları acı ya da
yeşil renkli sosu ekliyorlar. Bana ikisinden de koydular. Yeşil sosun pesto
olduğunu okumuştum gitmeden ama yediğim tat pesto değil. Tam anlayamadım ne olduğunu
ama zaten sadece acı sos koydurun. Ben çok beğendim sandviçi mutlaka deneyin!!
Fiyatı 3.5 euro
İsimsiz
Şarküteri:)
Ben işkembeyi
gömünce mutsuz olan eşimi de mutlu etmek üzere ikinci mekana gidiyoruz. Bir
şarküterici ve çok çeşit ürünleri var. Fazla riske girmeden pesto soslu,
mozarelle ve domates içerikli bir sandviç istiyoruz. Bir de karşı tarafındaki
oturma yerlerine geçerken gördüğüm bruschetta karşısında kayıtsız kalamıyorum:) Bruschetta 2euro, sandviç 4euro.
Bu pazara mutlaka
uğrayın derim. Pazarın üst katını da gezdim ve orada bir makarnacıda makarna
denedik. İlk aldığım pestolu makarnayı tadındaki gariplikten dolayı geri
götürdüm ve domatesli makarna aldım. Onu da çok sevmedim. Diğer yerlerin
yemekleri de çok içimi açmadı. Yani pazarın alt katı kafi.Alt kattan birkaç fotoğraf şöyle..
Fishing Lab
Floransa’nın son
gününde defalarca önünden geçtiğim ve bir türlü giremediğim bu mekana
girebildim sonunda. İçerisi bar sandalyeli balık ürünlerinin yapıldığı güzel
bir mekan. Yer sıkışıklığı nedeni ile üst kattaki masalara çıktık. Bir adet
Jumbo karides ve deniz ürünleri kızartma tabağı aldık.
Jumbo karides tek
parça ve ızgarada yapılıyor. Lezzeti çok iyi ve çok taze. Gerçi tek hamlede
gidiyor ama yine de denemek lazım. Adet 2.5euro.
Genellikle çoğu
kişinin tercih ettiği karışık deniz ürünleri kızartma tabağımız geliyor. İçinde
küçük ahtapot, karides, kalamar ve küçük birkaç balık var. Özellikle karides ve
ahtapot oldukça başarılı. Tam porsiyon tabak iki kişi için atıştırmalık olarak
yeterli. Fiyat 10 euro
Napoleone
Bu mekana resmen
bilenmiştim daha gelmeden. Bir arkadaşım geçen sene burada Floransa Steak yemiş
ve bana anlatmıştı. Bu sene de yaptıkları turda bu mekan için bir gün Floransaya
ayırmışlar. Tesadüf ki aynı zamana denk geldi ve beraber gittik.
Bu restoran
kalabalık bölgeden uzak sakin bir yerde. İç dekoru ve sizi içeri girerken solda
karşılayan taş fırını oldukça güzel. Bizim ekip sağlam!! Baylar tam bir etmanyak:) 1kg lık floransa
steak siparişlerimizi verdik. Birde yorumlarda pizzası çok övülmüştü tadımlık porçini mantarlı pizza aldık.
Masaya
getirdikleri ekmek, yemeklerin güzel olacağının bir işareti gibi. Çıtır ve çok
lezzetli. Orta pişmiş olarak istediğim kocaaaa T-bone parçasına kavuştum
sonunda:) Kalınca bir parça ve orta pişmiş olarak
pişirilmiş. Burada da anladım ki bu etin özelliği kömürde yapılması ve güzel
bir aromaya sahip olması. Muhtemelen aroma kullanılan kömürden geliyor. Et
yumuşak sulu ve lezzetli. Oldukça iyi!! Son olarak kemikleri sıyırmak sureti
ile yemek faslını kapadık. Fiyatı 44 euro
Tadımlık olarak
aldığımız porçini mantarlı pizza lezzetli olmakla birlikte çok ağır bir iz
bırakmadı.
Şöyle bir baktım
da daha Floransa’yı yeni bitirdik. Hayli restorana gitmişim. Bu sebeple rehberi
iki parça halinde paylaşacağım. Diğer rehberi Siena, Roma ve Napoli restoranlarını
içerecek şekilde yazacağım.
O değil de yazarken birden içimi karalar bağladı. Birde bunun kredi kartı boyutunun olduğunu hatırladım:)
O değil de yazarken birden içimi karalar bağladı. Birde bunun kredi kartı boyutunun olduğunu hatırladım:)
O zaman Roma, Siena ve Napol lezzetlerinde görüşmek üzere.
Gidecek
arkadaşlarınıza bu rehberi etın ki faydamız geniş çaplı olsun:)
Güzel yazı olmuş elinize sağlık. Ben lampredotto'ya cesaret edememiştim 4 sene önce, yeme içme işlerinde acemiydim o zaman. Ama şimdi gitsem denerim gibi geliyor. Biz gittiğimizde Gusta pizza kapalıydı çok içimde kalmıştı.
YanıtlaSil