Sayfalar

16 Kasım 2014 Pazar

Kış Sebzeleri Eşliğinde Antrikot Tandır





Etmanyak biri olarak birçok farklı et türü denemelerim oldu. Her seferinde elde ettiğim sonuç ANTRİKOT. Bu yemeğimde antrikot parçasını mühürleyerek fırında pişirdim. Bunun için
öncelikle kaliteli et şart. Tabi ki her seferinde en kaliteli eti bulmak kolay değil. Bunun için temel alınacak en önemli parametre etin dinlenmiş olması ve et kesitinde mermerimsi yapının olabildiğince var olması.

Şimdi işlem sırası ile yemeğimizin yapımından bahsedeceğim. Kasaptan dilimlenmemiş tek parça (kaç kg isterseniz) etinizi alın. Et üzerinde tabaka halinde bulunan fazlalık yağları temizleyin ya da kasabınızdan rica edin. Ancak temizlediğiniz bu parçaları saklayın daha sonra kullanacağız. Etin dış yüzeyine ince tabaka zeytinyağı sürdükten sonra bol tuz ve karabiber ekin. Burada karabiberin el değirmeni ile iri tane çekilmesi kritik bir püf noktası.

Döküm tava!! Eti mühürlemenin daha iyi bir yöntemi bence yok. Tavamızı 10 dakika kadar yüksek ataşte iyice ısıtıyoruz. Hazırladığımız eti tavamıza tek seferde yerleştiriyoruz. Etin ön, arka yüzünü ve kesit kısımlarını üçer dakika mühürlüyoruz. Mühürleme sırasında soyduğunuz arpacık soğanları etin yanına atabilirsiniz. Yapacağımız sebze eşliği için harika bir içerik olacaktır.


Fırına koyma işleminden önce mühürlediğimiz eti tavadan alıyoruz ve tavanın biraz soğumasını bekliyoruz. Aksi halde döküm tava sıcaklığını uzun süre koruduğu için eti yakabilir.
Daha sonra eti tavaya tekrar koyuyoruz. Üzerinin yanmaması için başta ayıkladığımız etin yağını avcumuzla vurarak genişletip etin üstüne koruyucu olması için seriyoruz. Döküm tava ile birlikte önceden 160 derece sıcaklıkta ısıtılmış fırının orta gözüne koyuyoruz.
Yaklaşık 20 dk. orta az pişmiş, 30 dk. orta pişmiş ve 35 dk. iyi pişmiş olacak şekilde fırında tutuyoruz.
Etimizi fırından çıkarıp et tahtasına alıyoruz. Üstü kapaklı bir tencerede 5 dakika kadar dinlendiriyoruz. Bu işlem, eti dilimlerken içindeki suyun kaçmasını engelleyecektir.


Kış sebzeleri ile hazırladığımız yardımcı yemek için öncelikle karnıbahar ve havuç istenilen miktarda haşlanır. Pişmesine yakın brokoli eklenir ve tüm sebzeler aldente kıvamında haşlanır. Daha sonra sebzeler bir fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine sarımsak, zeytinyağı, karabiber, tuz ve az miktarda pul biberden yapılmış sosu sebzelerin üzerine gezdiyoruz ve fırında et pişerken döküm tavanın alt kısmına tepsiyi yerleştiriyoruz. Yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz. Bu kadar basit.

Eti serçe parmak kalınlığında dilimliyoruz. Dilimlediğimiz etleri ve hazırladığımız sebzeleri bir tabakta birleştirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)


Malzemeler:
  • 1,5 kg tek parça antrikot
  • Brokoli
  • Havuç
  • 10-15 adet Arpacık Soğan
  • Karnıbahar
  • Zeytinyağı 
  • İri çekim karabiber, tuz
  • Pul biber
  • 4-5 diş sarımsak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder