Sayfalar

21 Kasım 2014 Cuma

Mevsiminde Balık Çorbası



Her yıl Kasım ayı geldiğinde aklıma gelen ilk şey tezgahlara hangi balıkların geldiği ve iş dönüşü hangisini alsam ikilemleridir. Yine böyle bir günde birkaç farklı balığı kullanabileceğim bir balık çorbası yapmak istedim.
Öncelikle sürekli gittiğiniz bir balıkçının olması avantaj. Çünkü alacağınız ana balığın yanında ek istekleriniz olabiliyor. Ben balık çorbasında levrek ve iskorpit balığı kullandım. Temizlenme işlemi yapılırken tazgahda duran somon kafasının atılmasına kıyamadım. :)


Balıkçınızdan levrek ve iskorpit balığınızın filetolarını ayırmasını isteyin. Ayrıca levrek balığının derisini parçalamadan etinden ayırmasını rica edin. Balık filetolarını, çıkan kemikleri, kafaları ve derileri alın.  

Balık çorbamıza balıkların haşlanması ile başlıyoruz. Bir tencereye kafalar ve kemikler dibe, filetolar en üstte gelecek şekilde balıkları yerleştiriyoruz. Burada filetolerı üste koymamızın sebebi, kemiklerin ve kafaların altında ezilmelerini ve kılçıklar ile karışmasını engellemek. Daha sonra tencereye bir litre kadar su koyuyoruz ve 15 dak kadar kaynatıyoruz. Haşlanan balık parçalarını tencereden alıyoruz ve soğumalarını bekliyoruz. Sonrasında fileto etlerini, kemikler ve kafalar üzerinde bulunan etleri ayıklıyoruz.

Balıklar kaynarken sebze içeriğimizi hazırlamaya geçiyoruz. Çorbada kullanacağımız sebzeler, kırmızı soğan (orta boy), 5 diş sarımsak, 4-5  kereviz sapı, bir limon kabuğunun rendesi, yarım limon, maydanoz , dereotu, 2 ortaboy havuç ve 2 adet defne yaprağı. Bu arada çorbamıza ekleyceğimiz midye ve karidesleri de buzluktan çıkartıyoruz.


Soğan ve sarımsağı ince ince kıyıyoruz ve zeytinyağında yumuşayana kadar soteliyoruz. Sotelediğimiz soğan ve sarımsağı bir kaseye alıyoruz. Bu aşamada sote yaptığımız tavayı içinde kalan yağ ile muhafaza edin. Daha sonra kullanacağız. Havuçları ve kereviz saplarını da kabaca dilimliyoruz.

Kaynattığımız balık parçalarını tencereden alıyoruz ve tencere suyunu bir süzgeçten geçirerek ufak kılçıklardan balık suyunu arındırıyoruz. Daha sonra midyelerimizi 5 dakika balık suyunda kaynatıyoruz ve tekar dışarı alıyoruz.  Hazırlamış olduğumuz sote soğan ve sarımsağı, havucu, kerevizi, defne yapraklarını, yarım limon suyunu ve limon kabuğu rendesini balık suyununa ilave edip kaynatıyoruz. Sebzeleri 10 dakika kadar(havuç yumuşayana kadar) kaynatıyoruz. Sebzelerin haşlanması sırasında çorbamızın meyanesini yapıyoruz. Bunun için 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritiyoruz ve 1 yemek kaşığı un ekleyerek unu kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz unu haşlanan sebzelerin içine doğrudan ekliyoruz. En son sebze karışımını blender dan geçiriyoruz. Sonra yeteri miktarda tuz, pul biber ve karabiber ekliyoruz. Suyun tadına bakarak tuz oranını ayarlayabilirsiniz.

Son olarak karidesleri, daha önceden ayıkladığımız balık etlerini, midyeleri, 1 tatlı kaşığı pirinç sirkesini, kıyılmış maydanoz ve dereotunu  çorbamıza atıp 5 dakika daha kaynatıyoruz. Pirinç sirkesi çorbamıza nefis bir mayhoşluk katacaktır. Pirinç sirkesinin tadı çok güçlü olduğu için fazla kullanmaktan kaçınmalısınız. 

Balık çobamız dinlenirken başta ayırdığımız levrek derilerini üzerine karabiber,kırmızı biber ve tuz ekleyerek soğan ve sarımsağı sote yaptığımız yağda sertleşene kadar kızartıyoruz.


Balık çorbamız hazır. Afiyet olsun :)



Malzemeler:
  • 1orta boy levrek
  • 1 orta boy ya da küçük boy iskorpit
  • 1 Norveç somon kafası
  • Karides (hazır dondurulmuş kullanılabilir)
  • Midye (hazır dondurulmuş kullanılabilir)
  • 1 orta boy kırmızı soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 4-5 kereviz sapı
  • 1 limon kabuğu rendesi, yarım limon suyu
  • 2 orta boy havuç
  • 2 adet defne yaprağı
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı pirinç sirkesi
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder