Sayfalar

5 Ocak 2015 Pazartesi

Deniz Ürünlü Risotto


Bugün size özel günlerde sevdiklerinize ya da eşinize yapabileceğiniz bir yemek yapıyorum. Yemeğimizin adı, "Deniz Ürünlü Risotto". Pirinç içerikli bir yemek olduğu
için pirinç miktarına göre diğer malzemelerin ölçüleri çok önemli. Bu yüzden yemeğimizde ölçek olarak pirinci ölçtüğümüz kabı (1 su bardağı) veriyoruz.

Tavamızı ocağın büyük gözüne koyup, ateşi az-orta şekilde ayarlıyoruz. 1 ölçek ince kıyılmış soğanı tavada çeyrek ölçekten biraz az zeytinyağında kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar yumuşayınca 1 ölçek Arborio pirincimizi tavaya ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. 2-3 dakika kavurduktan sonra 1 ölçek kıyılmış maydonozu, yarım ölçek kereviz yaprağını (sapını) ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyerek pirinçlerin ortaları şeffaf hale gelinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra 1 ölçek beyaz şarabı tavamıza ekliyoruz ve alkolünü buharlaştırmak için karıştırıyoruz. Risotto yapımının temelinde ağzı açık bir tavada sürekli olarak pirinci karıştırmak vardır. Bu sayede pirinç nişastasını bırakır ve kremamsı bir hal alır.

Pirinçleri kavururken risottoya ekleyeceğimiz karides ve midyeleri 5 dakika haşlıyoruz ve kevgir yardımı ile bir tabağa alıyoruz. Haşladığımız suyu dökmüyoruz.


Pilavımızı sürekli karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Suyunu çekmeye başladığında daha önceden karides ve midyeleri kaynattığımız sudan 1-2 kepçe ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Karıştırmaya devam ettikçe pirinçlerin nişastasını bıraktığını ve kremamsı yapının oluşmaya başladığını göreceksiniz. Bu aşamada risottonun suyunun tadına bakarak tuz oranını ayarlayabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta, tuz oranını bu aşamada biraz eksik tutmak. Çünkü daha sonra fazlaca parmesan peyniri ekleyeceğiz. Pirinçler suyunu çektikçe 1'er kepçe su eklemeye devam ediyoruz. Arada pirinçlerin tadına bakarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Pirinçler piştikten sonra Risottonun kıvamını anlamak için basit bir test yapıyoruz. Karıştırdığımız kaşıkla tavanın ortasında tavanın dibini görecek şekilde bir boşluk açıyoruz. Eğer boşluk çok hızlı şekilde kapanırsa biraz daha suyunun çekmesini bekleyin. Boşluk yavaşça kapanıyorsa ocağın altını kapatabilirsiniz. 


Pirinci pişirirken daha önceden haşladığımız midye ve karidesleri az tereyağında 2-3 dakika soteliyoruz. 1,5 ölçek parmesan peynirini, çeyrek ölçek tereyağını, sotelediğimiz midye ve karidesleri tavaya ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. Üzerine arzu ettiğiniz kadar karabiber ekip servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

Not: Risottonun yanında levrek yumurtası servis ettim. Markette balık reyonunda dolaşırken levrek yumurtalarını görünce denemek istedim. Balık yumurtalarını da tereyağında tuz ve karabiber ile soteledim. Yine deneysel çalıştım ve risottonun içine az bir miktar ekledim :) Çok lezzetli oldu. Siz, bu tarifi tesadüfen bulduğum balık yumurtaları olmadan da düşünebilirsiniz.


 

Malzemeler :
  • Karides, Midye
  • Beyaz Şarap
  • Arborio Pirinci
  • Maydanoz
  • Kereviz yaprağı yada sapı
  • Kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • Tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Parmesan Peyniri








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder