Sayfalar

8 Ocak 2015 Perşembe

Antep Nokta Atış Yemek Rehberi


Son yıllarda Antep yemek turizminin başkenti oldu. Bu nedenle havayolu şirketleri, hafta sonunun en etkin şekilde geçirilebilmesi için uçuş saatlerinde ayarlama bile
yaptılar. Ben de yaklaşık 2-3 senedir ortalama senede 3 kere Antep'e giderek bu akımın aktif bir parçası oldum. Bu yazımda, haftasonu Antep'e yemek turizmi için giderseniz nokta mekanları ve mekanları zamana nasıl yaymanız gerektiğinden bahsedeceğim. Şimdiden bir uyarı,  bu programda mideniz biraz yorulabilir:) İsterseniz programı kendinize  göre şekillendirebilirsiniz.

Ankara'da ikamet ettiğim için Ankara çıkışlı bir program anlatacağım. Cumartesi öğlen uçuşu ile Antep'e hareket ediyoruz. Havaalanına indikten sonra bir araç kiralayarak (taksi ve özel otobüs seçeneği de var, eğer 4 kişiyseniz mutlaka araç kiralayın.) yolumuz üzerindeki ilk durağımız olan Kebapçı Halil Usta'ya gidiyoruz.

1. KEBAPÇI HALİL USTA



Halil Usta, oldukça popüler bir kebapçı. Özellikle öğlen 13.00 civarında gidiyorsanız yer bulmakta biraz sıkıntı çekebilirsiniz. Biz 14.30 gibi gittik ve oturmak için biraz bekledikten sonra çoğu kişinin tercih ettiği gibi kişi başına 1 porsiyon karışık kebap ve yarım porsiyon küşleme sipariş ettik. Etleri beklerken gelen salata ise tek kelime ile müthiş! Ben böyle salata yemedim.


Salata ve sıcak tırnak pide ile midemizi cilaladıktan sonra ilk olarak karışık kebap geliyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz karışık kebap içinde kuşbaşı şiş, kıyma kebabı ve simit kebabı bulunuyor.  Simit kebabı, kıyma kebabına göre daha baharatlı. İkisi de nefis! Favorim kıyma kebabı. Gelelim kuşbaşı etlere; muhteşem bir marinasyonu var, yumuşacık ve içi sulu. Kebabı yerken ortaya küşleme geliyor. Küşleme, kuzunun bonfilesi olup her kuzudan en fazla 200 gr kadar çıkan yumuşak ve lezzetli bir et. Buraya ilk gelişimde sade küşlemeyi sevmiştim ama sonraki gelişlerimde baharatlısına bayıldım.


Eveeet, hesap aşamasına gelebiliriz. Hesap kişi başı ortalama 20-25 TL.  Size ufak da bir sır vereyim; Kasada hesabı öderken "kürdanda ikramınız varmış" derseniz kürdanda küşlemeden büyük bir lokma daha kapabilirsiniz :)

* İsterseniz Halil Usta'ya çok yakın olan Zeugma müzesini 1-1,5 saatliğine gezebilirsiniz.



2. CİĞERCİ MUSTAFA

Akşam 6 gibi Ciğerci Mustafa'ya gittik. Önden yarım porsiyon kavurma üzerine dürüm ciğer sipariş ettim. İlk olarak kavurma geliyor. Kavurma dedikleri bildiğimiz etten değil, farklı sakatatlardan oluşuyor. Sakatat sevenler bol kimyonla deneyebilir. Ben denedim, sevdim.  



Kavurmanın ardından ciğer kebabı geldi. Yanında servis edilen közlenmiş kırmızı biber ve kimyonun kattığı tat ciğerin lezzetini katlıyor. Ciğer manyakları için ilk adreslerden Ciğerci Mustafa :)


Ciğerci Mustafa'nın farklı birçok şubesi var. İstediğiniz bir şubede yiyebilirsiniz. Ne yerseniz yiyin gelen hesabı çok komik bulacaksınız. Fiyatlar çok uygun.

* Ciğerci Mustafa'dan sonra SANKO alışveriş merkezinin arkasındaki parkı gezebilirsiniz. 

3. KASAP HALİL USTA
Cumartesi akşamı "hafif" bir atıştırmalık olarak Kasap Halil Usta'ya lahmacun yemeye gidiyoruz :) İki çeşit lahmacunu var. Biri sarımsaklı Antep lahmacunu diğeri ise soğanlı Urfa lahmacunu. Ben Antep lahmacununu istedim. Ekmeğin lezzeti, inceliği ve bol sebzeli kıyma içeriği nefis. Boyutu küçük olmadığı için teker teker söylemenizi tavsiye ederim. Bir uyarı yapmam gerekiyor! Önceden buraya geldiğimde lahmacun servisi tek tek tabaklarda yapılırdı. Ancak son gidişimde lahmacunları üst üste koyup servis yapıyorlardı. Sipariş verirken mutlaka lahmacunun ayrı ayrı tabaklarda gelmesini istediğinizi söyleyin. Üst üste konan lahmacunlar, birbirinin buharı ile yumuşarlar ve tüm gevrekliğini kaybederler.


Son olarak, etrafınıza bakındığınızda mutlaka bir masada görüp, arkadaşlarınızla o an göz göze gelerek ortaya söyleyeceğiniz peynirli böreğin tadına bakın :) Biz tadımlık söyledik zira tatlı niyetine Dondurmacı Doğan Usta'ya gitme planımız vardı :)



4. DONDURMACI DOĞAN USTA
Kasap Halil Usta ile aynı bölgede bulunan Doğan Usta, keçi sütünden yaptığı dondurmalar ile yerli halkın sürekli doldurduğu bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yaz aylarında gece geç saatlere kadar açık. Sade ve çikolatalı dondurmaları da çok güzel ama bir fıstıklı dondurması var ki efsane :) İçindeki iri iri antep fıstıkları dişinize geldikçe mükemmel bir dondurma yediğinizi anlayabiliyorsunuz. Burası gerçekten çok iyi dondurma yapıyor. Hesaba gelince, burası Antep, fiyatlar çok iyi.



Cumartesi gecemizi böylece tamamladık ve sodaya dayandık :)

6. METANET 

Benim Antep turunu iple çekmemin en önemli sebebi, en az 9-10 kere geldiğim ve her gelişimde aynı lezzeti bulduğum tek mekan olan Metanet. Sabah 08.00 gibi beyran çorbası içmeye Metanet'e gidiyoruz. Beyran çorbası, kuzu gerdan etinin 8-10 saat piştikten sonra lif lif ayrılıp önceden pişmiş pirinç üzerine et suyu, sarımsak ve acı biber ile servis edilen Antep' in yöresel çorbasıdır.  Mekana girdiğimiz anda zaten harika bir sarımsak kokusu beni mest etmeye yetiyor. 5 dakika içinde Beyran çorbası geliyor. Önden gelen sıcak tırnak pide ile çorbamızı götürüyoruz :)


Not : Antep'te Pazar sabahı için gidilmesi gereken iki mekan var. Birisi Metanet, diğeri ise Katmerci Zekeriya Usta. Eğer kendinize güveniyorsanız ilk olarak Metanet'e gidip Beyran içtikten sonra Katmer yemeye Zekeriya Usta'ya gidebilirsiniz. Tabi ki bu programda mideniz biraz zorlanıyor.  Ama ben öyle yapıyorum.  :)


6. KATMERCİ ZEKERİYA USTA

Pazar sabahı Metanet çıkışı Katmerci Zekeriya Usta'ya gittiğimizde iki kişiye bir katmer istedik; beyranın üzerine yeterli geldi. Siparişinizi verdikten sonra katmerin nasıl yapıldığını mutlaka izleyin.
Küçük bir not: Katmerin lezzetinin en iyi olduğu zaman Mayıs-Haziran aylarıdır. Çünkü katmer içerisine konan kaymağın en taze olduğu dönemdir.

  

7. NAR EKŞİLİ SOĞAN KEBABI (KASAP YAPIMI )
Antep yemek turunda son ana öğünümüzü soğan kebabı ile yapıyoruz.  Birçok kez Antep'e yemek için geldiğimden artık farklı arayışlar içine girdim. Bir restorana gitmek yerine bir kasaba gittim bu sefer:) Antep'teki çoğu kasabın yanında pide fırınları ve sebze marketleri yer alıyor. Kış mevsiminde gittiyseniz soğan kebabını, yaz mevsiminde ise patlıcan kebabını son öğününüz olarak yaptırabilirsiniz. Biz Kasım ayında gittiğimiz için soğan kebabı yaptırdık. Bulunduğunuz bölgeye göre herhangi bir kasaba gidip  kaç kişilik kebap yaptırmak istediğiniz söylemeniz yeterli. Etin ve sebzelerin hazırlanması, pişirilmesi ve tek kullanımlık tepside hazır hale getirilmesi kasap tarafından yapılıyor. Siz de açık ekmek dedikleri lavaş ekmeğini kasabın yanındaki fırından alabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeye  yakın mutlaka bir park bulacaksınız. Bu parka gidip kebabınızı afiyetle yiyebilirsiniz.  Emin olun, tüm yedikleriniz bir yana bu yemek bir yana olacak!! 



8. ALTINTEL BURMALI KADAYIF
Son yemeğimizin üzerine kapanışı yerli halkın bildiği bir kadayıfçıda yapıyoruz Kadayıfın yapımına yakından şahit olacağınız küçük bir işletme. İçeri girdiğinizde aldığınız tereyağı (sade yağı) ve fıstık kokusunu daha sonrasında unutamayacaksınız.  Lezzetini de...



Eğer künefe yemeyi tercih ederseniz ERÇELEBİ künefecisine gidebilirsiniz. Burası da gayet başarılı bir tatlıcı.

Eveeet!! Antep yemek turumuzun sonunda geldik. Son olarak evinize götürmek için biber/domates salçası, bulgur, kuru patlıcan/biber ve antep fıstığı alabileceğiniz bir bakliyatçı bulabilirsiniz. Ben AKIN BULGUR bakliyatçısından alıyorum. Ürünleri oldukça başarılı.




Afiyet olsun:) Antep yemek turumuzu tamamladık. Önünüzdeki bir hafta hafif yemeye hazır olun:))






3 yorum: