Sayfalar

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Tuzda Balık Nasıl Yapılır?


Tuzda balık yapımı balığın lezzetini en iyi alabileceğiniz çok başarılı bir pişirme tekniği. Tabi tuz içerisinde pişirileceği için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da var. Bu yazımda tuzda balık yapımını sizinle paylaşacağım.

Öncelikle balık seçiminden başlayalım. Her türlü büyük balığı(min 1kg) bu yöntemle pişirebilirsiniz. Ancak yağlı ve yumuşak etli balıkları tercih ederseniz çok daha başırılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Biz lagos balığı kullandık. Yaklaşık 2 kg ağırlığındaki lagos balığı 4 kişiyi rahatlıkla doyurabiliyor. Hangi balığı alacağınıza karar verdikten sonra temizlenmesi aşamasında balığın karın kısmının çok yarılmadan temizlenmesine özen gösterin ve balığın pullarını temizletmeyin. Bunun nedeni tuzun balığın içine girmesini ve derinin tuzu emmesini engellemek. Aksi halde tuzda balık yerine tuzlu balık elde edersiniz :)



Şimdi balığı kaplayacağımız tuz çamurunu yapmaya geçebiliriz. Bunun için kaya tuzu ve yumurta akı kullanıyoruz. 2 kg'lık büyük bir balık için  4 kg tuz  ve 6 yumurta akı kullandık. Büyükçe bir kaba tuzun yarısını koyup içine 3 yumurta akı ve yarım çay bardağı soda ekleyerek karıştırıyoruz. Karışımın kıvamı kumsaldaki çamur gibi olmalı. Hışır hışır etmeli:) Tuzun kalan kısmını da ekleyip yumurta akı ve biraz daha soda ile iyice karıştırarak çamuru hazırlıyoruz. Dikkat edilecek nokta sodasını çok koyarsanız tuzun erimesine sebep olabilirsiniz. Az koyarsanız da tuz tane halde kalır ve balık üzerine yapışmaz.   



Şimdi balığımızı kaplayalım. Fırın tepsisinin tabanına tuzu yarım cm kalınlığında seriyoruz. Boşluk kalmamasına özen gösteriyoruz ve elimizle yavaşça vurarak sıkılaştıryoruz. Sonra balığı tepsiye sığacak şekilde tuzun üzerine doğrudan koyuyoruz. Balığın alt kısımlarından başlayarak yukarı doğru tüm balığı tuzla kaplıyoruz. Kaplama sırasında açık olan balığın karın kısmını büzüştürerek kapatıyoruz ve ek  önlem olarak folyo ile yarık bölgesini kaplıyoruz. Amaç, balığın içine tuzun girmesini önlemek!







Not: Balığın her tarafı tuzla kaplı olduğundan pişerken buharının ağızdan çıkmasını sağlamak için ağzını biraz açıp kürdan ile sabitliyoruz. 


Balığı önceden 190 dereceye ısıtılmış fırının orta rafına yerleştiriyoruz. 2 kg'lık bir balık için yaklaşık 1 saat, 1 kg'lık için 40 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

Balığı fırından aldıktan sonra tuzundan ayıklayarak sofraya hazır hale getirmemiz gerekiyor. Tuzun yumurta ile birleşmesi ve pişmesi sonucu çok sert bir yapı oluşuyor. Çekiç ve tornavida yardımı ile tuzu dikkatlice kırıyoruz ve balığın üst tarafından temizliyoruz. Nasıl kırılacağı ile ilgili videoyu aşağıda bulabilirsiniz.


Balığımızın üst kısmındaki tuzu temizledikten sonra tepsiyi yemek masasına götürüp üzerindeki pullu deriyi de soyduktan sonra löp löp etlere girişiyoruz:) Tuzda balık yapınca akla balığın biraz tuzlu olabileceği geliyor. Şöyle ki gram tuz olmuyor. Hatta tabağınıza aldıktan sonra tuz eklemeniz gerekebilir.

Bu paylaşımın süpriz yemeği de sebzeli karides güveç:)

Bunun için karidesleri (isterseniz midye de ekleyebilirsiniz) buzluktan çıkarıp iyice çözülmesini sağlıyoruz. Sonra havlu kağıt üzerine koyarak iyice kuruluyoruz. Tavaya bolca terayağı ve az zeytinyağı koyarak ince ince kıydığımız soğanları soteliyoruz. Sonrasında kırmızı, yeşil biberi  ve küçük doğradığımız domatesi ekleyip biraz daha soteliyoruz. Son aşamada da karidesleri tavaya alıyoruz ve 2-3 dakika pişiriyoruz. Ocağın altını kısmadan büyük gözde orta ateşte sotelemeyi yapıyoruz. Daha sonra karideslerimizi bir fırın kabına alıp üzerine kaşar peynirini rendeleyip fırına veriyoruz.



 Afiyet olsun :)

Malzemeler:
  • Lagos balığı (2 kg civarı)
  • 4 kg'lık kaya tuzu
  • 6 yumurta
  • 1 soda 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder