Sayfalar

29 Haziran 2015 Pazartesi

Dana Kavurma




Kavurma birçoğumuzun hastası olduğu ve et tadının çok iyi alınabildiği lime lime, yumuşacık nefis bir yemek:) Yavaş pişirme yöntemi (slow cooking) ile pişirilerek yumuşak bir et elde edilmekle
birlikte bazı önemli püf noktaları vardır. Bu yazımda nasıl kavurma yapılacağının tarifini paylaşacağım.

Kavurma yapımında kullanılan et farklılık gösterebilmektedir. Bazıları kuzu eti bazıları ise dana eti kullanır. Bence kavurma dana eti ile yapılır ve hiçbir şekilde kuzu eti ya da yağı ile karıştırılmaz. Bu tarifimde dana eti kullanacağım. Hal böyle olunca kasabımızdan dana tranç bölgesini istiyoruz:) Yanında da en önemli malzemelerimizden biri olan kavram yağından da alıyoruz. Kavram yağını her zaman kasabınızda bulamayabilirsiniz ancak önceden haber verirseniz temin edecektir. 1 kg et için 100-150 gr kadar kavram yağı kullanacağız. 


Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki kavurma yapımında tencere seçimi çok önemlidir. Kavurma için derin bir tencere kullanmalıyız. Eğer yayvan bir tencere kullanırsak sulanan etimiz hemen buharlaşacak ve suyunu kaybedecektir. Bu yüzden etinizin miktarına göre derin tencere kullanmaya özen gösterin.

Şimdi yemeğimizin yapımına başlayalım. Kavurmaya karakterini katacak olan kavram yağlarını küçük küçük doğradıktan sonra altını kısık açtığımız tencereye ekliyoruz. Kısık ateşte yağlar yanmadan eriyecek ve sıvı hale dönüşecektir. Kavram yağları sıvılaştıktan sonra kalan kahverengi yağ parçalarını tencereden alıyoruz. 


Şimdi mutfak robotundan çok ince şekilde geçirdiğimiz kuru soğanları tencereye ekliyoruz ve yağda kavuruyoruz. Soğanlar renk aldığında kuşbaşı doğradığımız etleri tavaya ekliyoruz ve 1-2 dakika eti kavuruyoruz. 


Not: Ete baharat, tuz ya da su eklemiyoruz!! Baharat ve tuz oranını en son ayarlayacağız.

Etin üzerini aşağıdaki şekilde üzerini bir yağlı kağıt ile kapatıyoruz. Ben ek olarak tencere kapağını altına da alüminyum folyo koyarak buhar kaybını en aza indirmeyi amaçladım. Böylece et kendi suyunu salacak ve pişme süresince suyu muhafaza edecektir. 

 

Tencerenin kapağın kapatarak ocağın küçük gözünde en kısık ayarda eti 2 saat pişiriyoruz. Etin yumuşaklığı kontrol edilerek pişirme işlemine 5-10 dakika daha devam edilebilir.  Et yumuşak olmalı ama dağılmamalıdır. Bu aşamada etin dibinde bir miktar kendi suyu olacaktır. Eğer su miktarı çok fazla ise tencere kapağını açın ve suyu buharlaştırın.

Not: Su fazla diye suyu alıp dökmeyin!!! Zira tüm lezzet o kalan suda olacaktır

Son olarak 1 çorba kaşığı tereyağını, tuz ve bir miktar karabiberi tencereye ekleyip eti 1-2 dakika çevirerek pişirmeye devam ediyoruz.


Tüm emeklere değecek olan ve bu tarifi yazan bendenize dua ettirecek olan kavurmamız hazır:)

Afiyet olsun...

Malzemeler: 

  • 1 kg dana tranç eti
  • 2 büyük boy kuru soğan
  • 100 gr kavram yağı
  • Tereyağı
  • Tuz, karabiber

4 yorum:

  1. Tam da Kurban Bayram'ı dolayısıyla çok işime yaradı, birebir denedim ve şuan tencerede bakalım Nasıl olacak ;)

    YanıtlaSil
  2. Geçen gün tarifinizi yaptım. Yediğim en güzel kavurmaydı sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ahmet Bey çok mutlu oldum beğenmenize. Afiyet olsun:)

      Sil