Kavurma birçoğumuzun
hastası olduğu ve et tadının çok iyi alınabildiği lime lime, yumuşacık nefis bir yemek:)
Yavaş pişirme yöntemi (slow cooking) ile pişirilerek yumuşak bir et elde edilmekle
birlikte bazı önemli püf noktaları
vardır. Bu yazımda nasıl kavurma yapılacağının tarifini paylaşacağım.
Kavurma yapımında
kullanılan et farklılık gösterebilmektedir. Bazıları kuzu eti bazıları ise dana
eti kullanır. Bence kavurma dana eti ile yapılır ve hiçbir şekilde kuzu eti ya
da yağı ile karıştırılmaz. Bu tarifimde dana eti kullanacağım. Hal böyle olunca kasabımızdan dana tranç bölgesini
istiyoruz:) Yanında da en önemli malzemelerimizden biri olan kavram yağından da alıyoruz. Kavram yağını her zaman
kasabınızda bulamayabilirsiniz ancak önceden haber verirseniz temin edecektir.
1 kg et için 100-150 gr kadar kavram yağı kullanacağız.
Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki kavurma yapımında tencere seçimi çok önemlidir. Kavurma için derin bir tencere kullanmalıyız. Eğer yayvan bir tencere
kullanırsak sulanan etimiz hemen buharlaşacak ve suyunu kaybedecektir. Bu
yüzden etinizin miktarına göre derin tencere kullanmaya özen gösterin.
Şimdi yemeğimizin yapımına başlayalım. Kavurmaya karakterini katacak olan kavram yağlarını
küçük küçük doğradıktan sonra altını kısık açtığımız tencereye ekliyoruz. Kısık
ateşte yağlar yanmadan eriyecek ve sıvı hale dönüşecektir. Kavram yağları sıvılaştıktan sonra kalan kahverengi yağ
parçalarını tencereden alıyoruz.
Şimdi mutfak robotundan çok ince şekilde
geçirdiğimiz kuru soğanları tencereye ekliyoruz ve yağda kavuruyoruz. Soğanlar renk
aldığında kuşbaşı doğradığımız etleri tavaya ekliyoruz ve 1-2 dakika eti
kavuruyoruz.
Not: Ete baharat, tuz ya da su eklemiyoruz!! Baharat ve tuz oranını en son ayarlayacağız.
Etin üzerini aşağıdaki şekilde
üzerini bir yağlı kağıt ile kapatıyoruz. Ben ek olarak tencere kapağını altına
da alüminyum folyo koyarak buhar kaybını en aza indirmeyi amaçladım. Böylece et kendi suyunu salacak ve pişme süresince suyu muhafaza edecektir.
Tencerenin
kapağın kapatarak ocağın küçük gözünde en kısık ayarda eti 2 saat
pişiriyoruz. Etin yumuşaklığı kontrol edilerek pişirme işlemine 5-10 dakika
daha devam edilebilir. Et yumuşak olmalı
ama dağılmamalıdır. Bu aşamada etin dibinde bir miktar kendi suyu olacaktır.
Eğer su miktarı çok fazla ise tencere kapağını açın ve suyu buharlaştırın.
Not: Su fazla
diye suyu alıp dökmeyin!!! Zira tüm lezzet o kalan suda olacaktır
Son olarak 1
çorba kaşığı tereyağını, tuz ve bir miktar karabiberi tencereye ekleyip eti 1-2 dakika çevirerek pişirmeye devam ediyoruz.
Tüm
emeklere değecek olan ve bu tarifi yazan bendenize dua ettirecek olan kavurmamız hazır:)
Afiyet olsun...
Malzemeler:
- 1 kg dana tranç eti
- 2 büyük boy kuru soğan
- 100 gr kavram yağı
- Tereyağı
- Tuz, karabiber
Tam da Kurban Bayram'ı dolayısıyla çok işime yaradı, birebir denedim ve şuan tencerede bakalım Nasıl olacak ;)
YanıtlaSilAfiyet olsun😊
YanıtlaSilGeçen gün tarifinizi yaptım. Yediğim en güzel kavurmaydı sanırım :)
YanıtlaSilSevgili Ahmet Bey çok mutlu oldum beğenmenize. Afiyet olsun:)
Sil