Bildiğiniz gibi
önümüzdeki hafta kurban bayramı. Yıllardır kurban bayramında kurban işleri ile
bizzat ilgilenen biri olarak bazı gözlemlerimi ve tavsiyelerimi bu yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir de bayram günü yapabileceğiniz nefis bir kavurma tarifi vereceğim:)
Kurban bayramında kurbanlıklar satış yerlerine getirilir ve satışa sunulur. O ortamlarda bulunmuş biri olarak en rahatsız olduğum
konulardan biri ile başlamak isterim. Kurbanlık hayvanlara “Mal” denilmesi beni
çok rahatsız ediyor. Lütfen kurbanlık hayvanlara cansız birer biblo muamelesi
yapmayın. Kurbanlıklara mal demeyin!! En güzel terim kurban ya da doğrudan
hayvan denilmesidir.
Kurbanlık
hayvanlara merhametli olun, acı hissettiklerini unutmayın. Hayvanlara karşı
bilinçli olarak yapılan her türlü eziyet yaptığınız ibadete fazlaca gölge
düşürecektir diye düşünüyorum. Bu konuya biraz daha hassasiyet göstermeliyiz.
Üç beş kuruş
fazla vermekten kaçıp kesim işini üstlenmeyin. Kesim ile ilgili eğitim ya da
tecrübeniz yoksa bu işi bilene bırakın. Bilene bırakın ki hayvanlar eziyet
çekmesinler. Tabi eğitimli ve işi bilen bir kasap bulma konusunda belediyelerin
destek vermesi gerekir diye düşünüyorum. Ama sanmıyorum öyle bir desteğin
olacağını. En azından kasaplara bu iş bırakılabilir.
Çocuklarınıza kurban bayramı ibadetini aşılamak için onların küçükten itibaren kurban kesimi ve
uğraşısında bulunmalarını isteyebilirsiniz. Bulunabilirler ama bence kesinlikle
kesim anı çocuklara gösterilmemelidir. Hatta hayvan belli bir seviye parçalandıktan
sonra çocuklar dahil edilebilir. Çünkü çok farklı dünyaları olan çocuklar kesim
anında ileriye dönük çok olumsuz etkilenebilirler. Bence çocukların dahil edilmesi için en güzel zaman tartma ve pay etme zamanıdır.
Kurban bayramında
kahvaltı etmeyip kurban eti ile gün başlamanın manevi huzuruna inanan bir
milletiz. Benim de çok hoşuma gider kahvaltıyı kurban eti ile yapmak. Ama kurban
eti tüketiminde biraz sabırlı olmalıyız. Tavsiyem etin hemen pişirilmemesidir. Ancak bu tavsiyenin çok uyulası bir tavsiye olmadığını biliyorum:) O zaman yapılacak en güzel yemek kavurmadır.
Kesinlikle mangal, sac tava, şiş vb gibi pişirme yöntemleri uygulamayın!! Etle
boğuşmaktan, dişlerinizin arasına kaçıp damaklarınızın şişmesine neden
olmaktan, çiğneyemediğiniz için midenize
oturmaktan başka bir işe yaramaz.
Yazının sonunda vereceğim kavurma tarifi ile kavurmanızı yapabilirsiniz.:)
Kimse aksini
söyleyemez; kurban bayramında et tüketimi artar. Et yemenin heyecanı olur elbet
ibadeti yerine getirenlerde. Ancak bayramın felsefesini unutmayalım. Kurban
bayramı akrabalarımız, yakınlarımız, komşularımız ve özellikle ihtiyacı olan kişiler içindir. Bu
sebeple kurban etlerini, dolabınıza stoklayacağınız etler olarak düşünmeyelim.
Dağıtalım!!
Evet gelelim en
önemli tavsiyelerden birine. Kurban etlerini hemen tüketmeye başlamayın.
3-4 derece dolapta 3 gün dinlendirin. Kendimize ayırdığımız kısımları buzluğa
doğrudan koymak yerine dinlendirip koyarsanız yediğiniz zaman etin yumuşaklığı
ve lezzeti çok daha iyi olacaktır. Kurban eti kokusu dinlendirilerek giderilebilir.
Kıyma çektirirken de aynı yöntem uygulanabilir. Etleri en az 2 gün dinlendirip
sonra kıyma çektirebilirsiniz. Eti dinlendirmek lezzet ve aroma açısında çok
kritik bir işlemdir.
Şimdi size kısaca
kurban kavurması tarifi vereyim;
Hayvanın iç
yağlarından yeteri miktarda küp küp doğrayın ve büyükçe bir tencere kısık
ateşte yağları eritin. Yağlar eriyip sıvılaştıktan sonra kızaran yağları dışarı
alın ve ön kol etinden doğradığınız etleri tencerede bir iki dakika çevirerek
kavurun. Sonra etin ağzını iyice kapattıktan sonra ateşin altını kısın ve
mümkünse su eklemeden en az 2 saat pişirin. Pişmeye yakın tuz ve isterseniz bir
miktar karabiber atın. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra kahvaltınızı
yapabilirsiniz :)
Not: Resim daha önce yaptığım kavurma tarifinden alınmıştır.
Kurban
bayramınızı kutlu olsun…
Afiyetle kalın:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder