Sayfalar

17 Eylül 2015 Perşembe

Etmanyak'tan Kurban Önerileri



Bildiğiniz gibi önümüzdeki hafta kurban bayramı. Yıllardır kurban bayramında kurban işleri ile bizzat ilgilenen biri olarak bazı gözlemlerimi ve tavsiyelerimi bu yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir de bayram günü yapabileceğiniz nefis bir kavurma tarifi vereceğim:)

Kurban bayramında kurbanlıklar satış yerlerine getirilir ve satışa sunulur. O ortamlarda bulunmuş biri olarak en rahatsız olduğum konulardan biri ile başlamak isterim. Kurbanlık hayvanlara “Mal” denilmesi beni çok rahatsız ediyor. Lütfen kurbanlık hayvanlara cansız birer biblo muamelesi yapmayın. Kurbanlıklara mal demeyin!! En güzel terim kurban ya da doğrudan hayvan denilmesidir. 

Kurbanlık hayvanlara merhametli olun, acı hissettiklerini unutmayın. Hayvanlara karşı bilinçli olarak yapılan her türlü eziyet yaptığınız ibadete fazlaca gölge düşürecektir diye düşünüyorum. Bu konuya biraz daha hassasiyet göstermeliyiz.

Üç beş kuruş fazla vermekten kaçıp kesim işini üstlenmeyin. Kesim ile ilgili eğitim ya da tecrübeniz yoksa bu işi bilene bırakın. Bilene bırakın ki hayvanlar eziyet çekmesinler. Tabi eğitimli ve işi bilen bir kasap bulma konusunda belediyelerin destek vermesi gerekir diye düşünüyorum. Ama sanmıyorum öyle bir desteğin olacağını. En azından kasaplara bu iş bırakılabilir.

Çocuklarınıza kurban bayramı ibadetini aşılamak için onların küçükten itibaren kurban kesimi ve uğraşısında bulunmalarını isteyebilirsiniz. Bulunabilirler ama bence kesinlikle kesim anı çocuklara gösterilmemelidir. Hatta hayvan belli bir seviye parçalandıktan sonra çocuklar dahil edilebilir. Çünkü çok farklı dünyaları olan çocuklar kesim anında ileriye dönük çok olumsuz etkilenebilirler. Bence çocukların dahil edilmesi için en güzel zaman tartma ve pay etme zamanıdır.

Kurban bayramında kahvaltı etmeyip kurban eti ile gün başlamanın manevi huzuruna inanan bir milletiz. Benim de çok hoşuma gider kahvaltıyı kurban eti ile yapmak. Ama kurban eti tüketiminde biraz sabırlı olmalıyız. Tavsiyem etin hemen pişirilmemesidir. Ancak bu tavsiyenin çok uyulası bir tavsiye olmadığını biliyorum:) O zaman yapılacak en güzel yemek kavurmadır. Kesinlikle mangal, sac tava, şiş vb gibi pişirme yöntemleri uygulamayın!! Etle boğuşmaktan, dişlerinizin arasına kaçıp damaklarınızın şişmesine neden olmaktan,  çiğneyemediğiniz için midenize oturmaktan başka bir işe yaramaz.  Yazının sonunda vereceğim kavurma tarifi ile kavurmanızı yapabilirsiniz.:)

Kimse aksini söyleyemez; kurban bayramında et tüketimi artar. Et yemenin heyecanı olur elbet ibadeti yerine getirenlerde. Ancak bayramın felsefesini unutmayalım. Kurban bayramı akrabalarımız, yakınlarımız, komşularımız ve özellikle ihtiyacı olan kişiler içindir. Bu sebeple kurban etlerini, dolabınıza stoklayacağınız etler olarak düşünmeyelim. Dağıtalım!!

Evet gelelim en önemli tavsiyelerden birine. Kurban etlerini hemen tüketmeye başlamayın. 3-4 derece dolapta 3 gün dinlendirin. Kendimize ayırdığımız kısımları buzluğa doğrudan koymak yerine dinlendirip koyarsanız yediğiniz zaman etin yumuşaklığı ve lezzeti çok daha iyi olacaktır. Kurban eti kokusu dinlendirilerek giderilebilir. Kıyma çektirirken de aynı yöntem uygulanabilir. Etleri en az 2 gün dinlendirip sonra kıyma çektirebilirsiniz. Eti dinlendirmek lezzet ve aroma açısında çok kritik bir işlemdir.   

Şimdi size kısaca kurban kavurması tarifi vereyim;

Hayvanın iç yağlarından yeteri miktarda küp küp doğrayın ve büyükçe bir tencere kısık ateşte yağları eritin. Yağlar eriyip sıvılaştıktan sonra kızaran yağları dışarı alın ve ön kol etinden doğradığınız etleri tencerede bir iki dakika çevirerek kavurun. Sonra etin ağzını iyice kapattıktan sonra ateşin altını kısın ve mümkünse su eklemeden en az 2 saat pişirin. Pişmeye yakın tuz ve isterseniz bir miktar karabiber atın. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra kahvaltınızı yapabilirsiniz :)


 Not: Resim daha önce yaptığım kavurma tarifinden alınmıştır.


Kurban bayramınızı kutlu olsun…

Afiyetle kalın:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder