Hasat şenliği için Kastamonu'nun
Daday ilçesine gittiğimde, Ankara'da yaşayan biri olarak çok yakınımızdaki
güzelliklere, doğaya ve farklı bölge kültürlerine ne kadar uzak
olduğumuzu anladım. Ankara'ya sadece 3.5-4 saat mesafede yer alan Kastamonu'ya
ilk defa gittiğimiçin çok kızdım kendime. Tabi bu sadece bizlerin kabahati
değil. Çünkü bizler devlet ve millet olarak bu güzellikleri tanıtamıyoruz!!
Neyse ki bazı olumlu
gelişmelerin olmaya başlaması sevindirici. Katıldığımız bu etkinlik Kastamonu
bölgesinin tanıtımı için yürütülen projelerden birisi. Amaç bölgeyi tanıtmak ve
insanları esiri olduğumuz avm’lerden çıkarmak. Bu kapsamda Daday bölgesinde yer
alan İksir Resort Town'da çok güzel bir hafta sonu geçirdik. Otelin sahibi
İksir Aydın Hanım gerçekten tüm misafirperverliği ile bizleri ağırladı. Çok net
bir şekilde anlaşılıyordu ki kendisi bölgenin gelişimi için belediye ile
birlikte ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Bende bu bölgeni gelişimi için
yürütülen bu projede rol aldığım için çok onur duydum.
Not: Çektiğim otel fotoğraflarında bir sıkıntı yaşadığım için "https://www.iksirresorttown.com" adresinden bu fotoğrafı ekledim.
Kastamonu’nun
Daday ilçesinde her yıl düzenlenen hasat şenliği, doğanın bize verdiği güzelliklerin
toplandığı ve Kadınlar Pazarı dedikleri pazarda sergilendiği güzel bir
etkinlik. Köylü teyzeler hem topladıkları ürünleri hem de kış için
hazırladıkları kışlıkları sergiliyorlar. Tabi bir yandan sac üzerinde etli
ekmekler yapılıyor bir yandan da yöresel bir lezzet olan Ala Pilavı yarışması.
Bu şenlikte pazarın yanı sıra İksir Resort önündeki alanda at yarışları ve binicilik
eğitimleri yapılıyor.
Kastamonu bölgesi tarih açısından
da zengin bir bölge. 1366 tarihinden kalma Mahmut Bey camisi beni çok etkiledi.
Çatısı tamamen ahşap bindirme tekniği ile inşa edilmiş bir yapı. Avrupa’da
gittiğim birçok tarihi yerle kıyasladığımda böyle bir yapı onlarda olsa
sanıyorum bizim tur şirketlerinin reklam afişlerinde baş rolü alırdı. Eğer “Up”
animasyon filmindeki uçan balonlarla bir evi kaldırmak fikri gerçek olsaydı
Fransa bu camiyi Louvre müzesinin tepesine uçururdu:)
Sarımsağı ile ünlü ve M.Ö 70
yıllarına dayanan tarihi Taşköprü, Roma egemenliğine giren ve Pompeipolis
adıyla anılan tarihi bir kent. Bu kent Romalı devlet büyüklerinin kaldığı ve
zamanında başkent olan bir yermiş. Gezip görmeyi çok isterdim ama fırsatım
olmadı. Bir daha ki sefer mutlaka gideceğim.
Tarihi mirasların yanında Dünya’nın
en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu da bu bölgede yer alıyor. Geçtiğimiz senelerde
profesyonel bir ekip bu bölgede kaybolmuş. Tehlikeli bir yer olduğu kesin ama
gittiğimde kesinlikle görmek istediğim bir bölge.
Tabi Kastamonu’da başka birçok
görülesi yer daha var. Detaylı bir araştırma ile hafta sonlarının çok iyi
değerlendirilebileceği bir yer.
Gelelim bazı yöresel lezzetlere;
“Etli ekmek Daday’da yenir!!”
diyormuş Kastamonu yerlisi:) Aslıda etli ekmek dediğimizde akla ilk
Konya etli ekmeği geliyor. Ama hiç alakası yok. Gözleme şeklinde ve içi kıyma
ile doldurulmuş bir yemek. El açması hamurun arasına kıyma konuyor ve taş
fırınlarda pişiriliyor. Biz oradaki köylü teyzelerin sac üzerinde yaptıkları
etli ekmeği yedik. Ellerine sağlık enfes yapmışlar.
Mantar Turşusu, ilk defa yediğim
ve çok beğendiğim bir turşu. Dağ mantarları ile kurulan turşular 15 gün içinde
yenmeye hazır hale geliyor. Bizde İksirt Resort Town’da turşu etkinliğine
katıldık ve kendi turşularımızı kurduk:)
Ala pilavı, yine bölgenin en
yöresel ve lezzetli yemeklerinden. Bu bölgede yetişen ve GDO su ile oynanmamış tamamen
organik Siyez bulguru ve pirinç karıştırılarak Daday bölgesi tereyağı ile yapılan pilav
hayatımda yediğim en iyi pilavlardandı. Yanına yöresine hiçbir şey
gerektirmeksizin sek olarak yenilebilir:)
Patates tatlısını duyduğumda
tatlıdan pek bir beklentim yoktu ta ki yiyene kadar!! Çok başarılı ve nefis bir
uyum. Aslında lokma tatlısını andıran bir lezzet. Bu bölgeye gelirseniz şiddetle
tavsiye edilir.
Banduma, tavuk ve el açma yufka
ile yapılan lezzetli bir yemek. Yufkalar özel bir sos ile ıslatılıyor ve üzerine
tavuk parçaları ile servis ediliyor. Ben çok sevdim. Biraz hamur oranı fazla bir
yemek ama leziz.
Eveeeet güzel bir etkinliğini
daha sonlandırdık. Kastamonu Daday bölgesinin turizme kazandırılmasına yönelik
yapılan bu girişimlerde yer almak beni çok mutlu etti. Bu sebeple sevgili Özlem
Mekik şefime davetinden dolayı teşekkür ederim. Bu etkinlikte; bölge tarihini
ve kültürünü tanıdık, lezzetlerini keşfettik, bol bol oksijen aldık, doğa yürüyüşleri
yaptık, çok güzel insanlarla tanıştık ve arkadaş olduk, Kastamonu Üniversitesi’nden
hocalarımızın hazırladığı “Doğanın Bize Hediyeleri” başlıklı paneli ve
yapılması planlanan projeleri dinledik, at yarışı izledik ve binicilik
eğitimleri aldık. Görüldüğü gibi iki güne dünyaları sığdırdık.
Sizler de Kastamonu ve Daday
bölgesine gitmeli ve harika birkaç gün geçirmelisiniz.
Afiyetle güzel gezmeleriniz
olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder