Bugün favori
balıklarımdan birisi olan somon balığı ile çok lezzetli bir yemek tarifi
vereceğim. Somon balığının yumuşak aroması, üzerine yaratıcılığınıza kalmış
birçok sosu kaldırabiliyor. Bende hardal ve adaçayı kullanarak nefis bir sos
yaptım.
Öncelikle somon
balığını nasıl alacağımızdan kısaca bahsedeyim. Benim tercihim kuyruk bölgesini
almak. Çünkü kuyruk bölgesi daha yağlı ve çok lezzetli oluyor. Kılçığını ve
pullarını ayıklatarak löp balık etini alıyoruz.
Yemeğin en önemli oyuncularından karamelize soğanı yapımı ile başlıyoruz. Bunun için 1 orta
boy soğanı halka halka olacak şekilde doğrayıp yapışık halkaları ayırıyoruz. Bir
tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip yüksek ateşte soğanları çok az tuz ve karabiber ile biraz
yumuşayana kadar soteliyoruz. Ardından ocağın altını çok kısık ayarlayıp
soğanların üzerine 1 çay kaşığı esmer şeker serpiştiriyoruz. Kısık ateşte esmer
şeker eriyip soğanlar kahverengi rengi aldığında karamelize soğanımız hazır demektir.
Balığın üzerine
yapacağımız sos için öncelikle 8-10 adet taze adaçayı yaprağını
tereyağında kızartıyoruz (Taze adaçayını bulmak zordur. Ben evde
yetiştiriyorum) Yapraklar kızardığında sertleşecek ve çıtır bir hal alacaktır.
Bence birkaç yaprak fazla kızartın ki o lezzeti tek başına deneyimleyin:) Kızarttığımız yaprakları tavadan alıp
içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tereyağını ilave ediyoruz.
Tereyağı eridiğinde 1 silme çay kaşığı
haşhaşı tavaya atıp yarım dakika kadar kavuruyoruz. Sonra 125ml kadar kremayı,
2 çay kaşığı tane hardalı, tuz, karabiber ve adaçayı yapraklarının yarısını
ufalayarak tavaya ekliyoruz. Kısık ateşte karıştırarak kaynatıyoruz.
Sos yapımına
başlarken bir tavada (tercihen döküm tavada) balığın pişirmesine de başlıyoruz.
Her iki yüzüne iri çekim tuz ve karabiber serptiğimiz balığı önceden
ısıtılmış tavada derisi alta gelecek şekilde pişirmeye başlıyoruz. Somon
balığı yağlı bir balık olduğundan yağlama yapmanıza gerek yoktur ancak döküm
tava kullanıyorsanız fırça ile ince bir katman sürebilirsiniz. Balığın iki
yüzünü de kararında pişirdikten sonra bir kenara alabiliriz.
Not: Somon balığı eti pembe renkli bir ettir. Pişmemiş diye çatır çatır yakmayınız :)
Not: Somon balığı
ile tatlı patates uyumu enfes oluyor. Bunun için tatlı patatesleri alıp
haşlayarak servise hazır hale getirebilirsiniz.
Tüm
malzemelerimiz hazır olduğuna göre servise geçebiliriz. Bunun için balığı bir
tabağa alıyoruz ve üzerine karamelize
soğanı koyuyoruz. Hazırladığımız sosu da balığın üzerine gezdirip son olarak tavada yaptığımız limon dilimlerini ekliyoruz. Hazırladığımız tatlı patatesi de tabağa koyup
üzerine sos ekleyerek sunumumuzu tamamlıyoruz.
Not: Karamelize
soğanı ilk yaptığımız için soğuyacaktır. Bunun için balığı pişirdiğimiz tavaya
koyup bir miktar yumuşatabilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder