Sayfalar

28 Kasım 2015 Cumartesi

Günübirlik Konya Lezzet Turu



Ankara'dan Konya' ya yüksek hızlı trenin aktif olmasıyla birlikte radarlarım bölgenin lezzetlerini otomatik olarak algıladı ve bir süredir alarm veriyordu. Biz de bu uyarılara kayıtsız kalmayalım dedik ve günübirlik bir Konya lezzet turu yaptık.


Öncelikle hızlı tren olayı çok rahat. 1 saat 40 dakikada gidiyorsunuz. Başlamadan belirtmek istediğim bir konu var. Bence hızı tren bir ülkenin gelişmişliğinin ana göstergesidir. Hava taşımacılığından bile daha önemli bir konudur.  Maalesef ülkemizde 2-3 hat ile faaliyet gösteriyor.  Benim elimde olsa birçok gereksiz proje yerine tüm odağı tren ağlarının geliştirilmesine harcadım. Şehirleşme için alt yapı çok önemi. Alt yapısı iyi olmayan bir üst yapının hiç bir anlamı yoktur. Bunun farklı örneklerini defalarca gördük. Neyse toplumsal mesajımızı da verdiğimize göre lezzet turuna başlayabiliriz:)

1- Zeze Çorba

Kahvaltıyı bamya çorbası ile yapma hayaliyle geldiğimden ilk iş bir çorbası bulmaktı. Zeze Çorba yerli halkın tercih ettiği bir çorbacı.  Biz yöresel olması açısından bamya ve arabaşı çorbası istedik. Ama garsonun saydığı dil, paça, kelle, yanak, tuzlama, damar seçenekleri bir an aklımı başımdan almadı değil :)


Bamya çorbası gerçekten çok başarılı. Küçücük çiçek bamyaları çok lezzeti ve çorbadaki oranı iyi. Biraz yağlıca bir çorba ama her zaman ne deriz "yağlı lezzetlidir":) ben çok sevdim. Fiyat 9tl

 
yine çok tavsiye edilen arabaşı çorbasının da tadına baktım.  Tavuk parçalarıyla yapılmış bu çorba da gayet iyi. Kızmış tereyağı ile son noktayı koyuyorlar. Çok leziz fiyat 7tl

2- Tiritçi Mithat


Uzun zamandır denemek istediğim bu mekan Konya turunun ana nedenlerindendir:) Tabi beklentimiz de oldukça yüksek. Sonunda tirite kavuşuyorum. Tirit kebabı,  kuzu etinin zırh ile çekilip pişirildikten sonra yoğurt ve tereyağı ile servis edilen bir yemek. Bence çok lezzetli bir kebap.  Ancak yıllardır bu işi yapan ve bu konuda en meşhur olan Tiritçi Mithat yemeğimizi soğuk getirerek eksi puanları topladı.  Biz geri gönderdik ve ısıtıldı.  Bize denk geldiğini umup devam ediyoruz. Fiyat 24 tl.

Not: Et miktarı az değil. Çok aç değilseniz 2 kişi bir kebap yiyebilirsiniz.

3- Bolu Lokantası Etli Ekmek



Tiritçi Mithat'a giderken yol üstünde gördüğüm ve önünde sıra olan bu etli ekmekçiyi denemeden olmazdı tabi.  1 sürahi  köpüklü ayran ve etli ekmekler geldi. Ne yazık ki beğenmedim. Tabi boşa demiyorum. Nedenleri var; bir kere etli ekmek hamuru ince olmalı. Bu hamuru kalın geldi bana. Hadi kalın hamurlu yapıyorsun diyelim o zaman gevrek olmalı. Gevrekte değil:)  E kıymayı da tuzlu yapmışlar. Ben ne yapayım?  Etli ekmek beklentimin altında kaldı. Fiyat 10tl

4- Ali Baba Fırın Kebap



Konya'da fırın kebabı denildiğinde ilk Hacı Şükrü akla gelir. Bizde lezzet turunu noktalamak için oraya gittik ancak kebap kalmadığını söylediklerinde dünya başıma yıkıldı sanki:) şaka şaka ben yedekli giderim genelde. Hemen rotayı Ali Baba Kebap’a çevirdik. Tam olarak ara sokak diye tabir ettiğimiz bir yerde. Hatta bulması biraz zor:) Neyse gelelim kebaba; kebap çok başarılı.  Ağır bir tat ya da koku yok. Hatta Konyalı olan bir arkadaşım Hacı Şükrü 'den daha iyi olduğunu söyledi.  Tabi ben tatmadığım için bir şey diyemiyorum. Kesinlikle denenmeli:) fiyat 100 gr 17tl




 "Yediğin içtiğin senin olsun gezdiğin gördüğünü anlat" derler ya benim için tersi geçerli sanki:) Ama gittiğimiz birkaç yeri de söyleyeyim.  Alaaddin tepesinde güzel bir çay bahçesi var. Ortam ağaçlık ve garip bir şekilde eski güzel ağaçlardan. Çok beğendim. Tarihi Aziziye Camii'nin yakınında Melike Hatun Çarşısı'na da uğrayın derim.  Hatta benim aldığım gibi küflü peynir alın.  Bence bu peynir dünya çapında yarışabilir ama maalesef yine tanıtım işinde sınıfta kalıyoruz.


  
Ben dolaşırken küçük bir bakır ve kalaycı dükkanından iki tane beyran çorbası için tabak aldım.



Bir lezzet tura daha bitti:)

Size iyi gezmeler…

2 yorum:

  1. Sorum şu: Etliekmek Konya'ya özgü bir lezzet. Hangi ilde ve hangi fırın/lokanta da yediğiniz etliekmek ile kıyaslıyorsunuz ki Bolu Lokantası'nda yediğinizin daha "ince ve gevrek" olması gerektiğini söylüyorsunuz?
    Size göre en iyisi ve en lezzetlisi nerededir merak ettim doğrusu..

    YanıtlaSil
  2. Selamlar, Konya'da etli ekmek daha önce bir kaç yerde yemiştim uzun zaman önce ve çok daha gevrekti. Ancak hadise şu: hiç bir zaman gevrek olmayan bir hamur tercih edilmez. en azından benim damak tadıma göre. Sonuçta yediğim yemeği yorumluyorum ve hangi yöreye ait olduğu çok mühim değil. Bence çok daha gevrek olabilir. Ayrıca iç malzmesi de başarılı değildi. Çok tuzluydu. Ama şuranın Etli Ekmeği iyidir diyebileceğim bir mekan yok henüz. Dediğim gibi sadece kendi damak tadıma göre yorumladım.

    YanıtlaSil