Ankara'dan
Konya' ya yüksek hızlı trenin aktif olmasıyla birlikte radarlarım bölgenin
lezzetlerini otomatik olarak algıladı ve bir süredir alarm veriyordu. Biz de bu
uyarılara kayıtsız kalmayalım dedik ve günübirlik bir Konya lezzet turu yaptık.
Öncelikle hızlı tren olayı çok rahat. 1 saat 40 dakikada gidiyorsunuz. Başlamadan belirtmek
istediğim bir konu var. Bence hızı tren bir ülkenin gelişmişliğinin ana göstergesidir. Hava
taşımacılığından bile daha önemli bir konudur. Maalesef ülkemizde 2-3 hat
ile faaliyet gösteriyor. Benim elimde olsa birçok gereksiz proje yerine
tüm odağı tren ağlarının geliştirilmesine harcadım. Şehirleşme için alt yapı çok önemi. Alt yapısı iyi
olmayan bir üst yapının hiç bir anlamı yoktur. Bunun farklı örneklerini
defalarca gördük. Neyse toplumsal mesajımızı da verdiğimize göre lezzet
turuna başlayabiliriz:)
1- Zeze Çorba
Kahvaltıyı bamya
çorbası ile yapma hayaliyle geldiğimden ilk iş bir çorbası bulmaktı. Zeze Çorba
yerli halkın tercih ettiği bir çorbacı. Biz yöresel olması açısından
bamya ve arabaşı çorbası istedik. Ama garsonun saydığı dil, paça, kelle, yanak,
tuzlama, damar seçenekleri bir an aklımı başımdan almadı değil :)
Bamya çorbası
gerçekten çok başarılı. Küçücük çiçek bamyaları çok lezzeti ve çorbadaki oranı
iyi. Biraz yağlıca bir çorba ama her zaman ne deriz "yağlı
lezzetlidir":) ben çok sevdim. Fiyat 9tl
yine çok
tavsiye edilen arabaşı çorbasının da tadına baktım. Tavuk parçalarıyla
yapılmış bu çorba da gayet iyi. Kızmış tereyağı ile son noktayı koyuyorlar. Çok
leziz fiyat 7tl
2- Tiritçi
Mithat
Uzun zamandır
denemek istediğim bu mekan Konya turunun ana nedenlerindendir:) Tabi
beklentimiz de oldukça yüksek. Sonunda tirite kavuşuyorum. Tirit kebabı,
kuzu etinin zırh ile çekilip pişirildikten sonra yoğurt ve tereyağı ile
servis edilen bir yemek. Bence çok lezzetli bir kebap. Ancak yıllardır bu işi yapan ve bu konuda en
meşhur olan Tiritçi Mithat yemeğimizi soğuk getirerek eksi puanları
topladı. Biz geri gönderdik ve ısıtıldı. Bize denk geldiğini umup
devam ediyoruz. Fiyat 24 tl.
Not: Et miktarı
az değil. Çok aç değilseniz 2 kişi bir kebap yiyebilirsiniz.
3- Bolu
Lokantası Etli Ekmek
Tiritçi
Mithat'a giderken yol üstünde gördüğüm ve önünde sıra olan bu etli ekmekçiyi
denemeden olmazdı tabi. 1 sürahi köpüklü ayran ve etli ekmekler
geldi. Ne yazık ki beğenmedim. Tabi boşa demiyorum. Nedenleri var; bir
kere etli ekmek hamuru ince olmalı. Bu hamuru kalın geldi bana. Hadi kalın hamurlu yapıyorsun diyelim o zaman gevrek olmalı. Gevrekte değil:) E kıymayı da tuzlu yapmışlar. Ben
ne yapayım? Etli ekmek beklentimin
altında kaldı. Fiyat 10tl
4- Ali Baba Fırın Kebap
Konya'da fırın
kebabı denildiğinde ilk Hacı Şükrü akla gelir. Bizde lezzet turunu noktalamak
için oraya gittik ancak kebap kalmadığını söylediklerinde dünya başıma yıkıldı
sanki:) şaka şaka ben yedekli giderim genelde. Hemen rotayı Ali Baba Kebap’a
çevirdik. Tam olarak ara sokak diye tabir ettiğimiz bir yerde. Hatta bulması biraz
zor:) Neyse gelelim kebaba; kebap çok başarılı. Ağır bir tat ya da koku
yok. Hatta Konyalı olan bir arkadaşım Hacı Şükrü 'den daha iyi olduğunu
söyledi. Tabi ben tatmadığım için bir şey diyemiyorum. Kesinlikle
denenmeli:) fiyat 100 gr 17tl
"Yediğin içtiğin senin olsun gezdiğin gördüğünü anlat" derler ya
benim için tersi geçerli sanki:) Ama gittiğimiz birkaç yeri de söyleyeyim.
Alaaddin tepesinde güzel bir çay bahçesi var. Ortam ağaçlık ve garip bir
şekilde eski güzel ağaçlardan. Çok beğendim. Tarihi Aziziye Camii'nin yakınında
Melike Hatun Çarşısı'na da uğrayın derim. Hatta benim aldığım gibi küflü peynir
alın. Bence bu peynir dünya çapında yarışabilir ama maalesef yine tanıtım
işinde sınıfta kalıyoruz.
Ben dolaşırken
küçük bir bakır ve kalaycı dükkanından iki tane beyran çorbası için tabak
aldım.
Bir lezzet tura daha bitti:)
Size iyi
gezmeler…
Sorum şu: Etliekmek Konya'ya özgü bir lezzet. Hangi ilde ve hangi fırın/lokanta da yediğiniz etliekmek ile kıyaslıyorsunuz ki Bolu Lokantası'nda yediğinizin daha "ince ve gevrek" olması gerektiğini söylüyorsunuz?
YanıtlaSilSize göre en iyisi ve en lezzetlisi nerededir merak ettim doğrusu..
Selamlar, Konya'da etli ekmek daha önce bir kaç yerde yemiştim uzun zaman önce ve çok daha gevrekti. Ancak hadise şu: hiç bir zaman gevrek olmayan bir hamur tercih edilmez. en azından benim damak tadıma göre. Sonuçta yediğim yemeği yorumluyorum ve hangi yöreye ait olduğu çok mühim değil. Bence çok daha gevrek olabilir. Ayrıca iç malzmesi de başarılı değildi. Çok tuzluydu. Ama şuranın Etli Ekmeği iyidir diyebileceğim bir mekan yok henüz. Dediğim gibi sadece kendi damak tadıma göre yorumladım.
YanıtlaSil