“Sabah erkenden
çarşıda beyran içmek esnaf için gelenekselleşmiş bir alışkanlıktır. Kayıtlara
göre Gaziantep çarşı içindeki ilk beyran 1885 tarihinde açılmış. O zamandan bu
yana pek çok esnaf için gün beyran ile başlamış. Beyran, sabah sabah bile olsa
bol sarımsaklı ve acılı içilir. Özellikle soğuk kış günlerinde insanın içini
ısıtır, güç ve enerji verir" ref. (Güneşin ve Ateşin Tadı, Aylin Öney Tan)
alıntısı ile nefis beyran tarifime başlayabilirim.
Beyran,
ön hazırlığı uzun bir çorbadır. Bunun için kuzu gerdan ve kol eti kullanılır.
Ben bu tarifi sadece gerdan etinden yaptım ancak yarı yarıya kuzu kol da
ekleyebilirsiniz. Öncelikle 1 kg kadar gerdanı oda sıcaklığındaki suda 10-15
dakika beklettikten sonra suyu dökün. Etleri bir tencereye koyup üzerine 3 litre
kadar su ekleyin. Önce yüksek ateşte kaynamasını bekleyip ocağın altını kısın
ve pişmeye bırakın. Suyun üstünde biriken köpüğü kevgir ile alın. Eğer bu
işlemi yapmazsanız et suyu bulanık olacaktır. Etler yaklaşık 4-5 saat kısık
ateşte pişmeli. Su azaldığında su eklemesi yapabilirsiniz.
Etler pişerken kasabınızdan temin ettiğiniz kavram yağını küçük parçalar halinde doğrayın ve çok kısık ateşte yağları eritin. Yağlar kahverengi renk aldığında tavadan alın ve sıvılaşmış yağı soğumaya bırakın.
Etler pişerken kasabınızdan temin ettiğiniz kavram yağını küçük parçalar halinde doğrayın ve çok kısık ateşte yağları eritin. Yağlar kahverengi renk aldığında tavadan alın ve sıvılaşmış yağı soğumaya bırakın.
Sıvılaşan kavram
yağı donduktan sonra hızlı eriyebilen yağ elde edilir. Bu işlemin amacı
beyranın servisi sırasında yağın hızlı eriyerek bakır kase tabanını yağlanmasıdır.
Diğer yandan
beyranın ana içeriklerinden pirincin hazırlanması gerekir. Bunun için 1 çay
bardağı kırık pirinç tuz eklenmiş suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır ve
soğumaya bırakılır.
Son olarak 4-5
saat kadar kaynatılan et biraz soğuduktan sonra yağları ayıklanarak
tiftiklenir. Etler çıktıktan sonra kalan et suyu içme suyu eklenerek 1.5-2 lt ye
tamamlanır.
Yapılan ön
hazırlıklardan sonra beyran servisine geçebiliriz. Bunun için hazırladığınız
kavram yağını bakır kasenin tabanına 2 yemek kaşığı kadar koyun. (Bakır kase
normal kaselere göre biraz büyüktür) Üzerine 2.5 silme yemek kaşığı pişmiş pirinci
ve 3 yemek kaşığı tiftiklenmiş eti ekleyin.
En üste 2 çay kaşığı çok ince doğranmış sarımsak, 1 silme çay kaşığı
karabiber, 2 .5 çay kaşığı acı pul biber, 1 silme çay kaşığı tuz eklenir ve
ocağın en güçlü gözüne konur.
Ateşin etkisi ile
hızlıca eriyen kavram yağı cızırdamaya başladığında kenarda ayırdığımız et
suyunda 1 kepçe eklenir. Tekrar kaynar gibi olduğunda 2 kepçe daha eklenir ve
kaynaması beklenir. Bu arada malzemeler birkaç defa karıştırılır. Çorba
kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 1-2 dakika beklettikten sonra servis
edilir.
Not: Bakır kap
ısıyı çok hızlı iletir. Bu sebeple ocaktan alırken pense ile tutarak dikkatlice
alınmalı, kaseye ellenmemelidir.
Afiyet olsun...
Malzemeler:
·
1 kg
kuzu gerdan
·
Pirinç
·
Acı
pul biber, karabiber, tuz
·
Sarımsak
·
Kavram
Yağı
Instagram / etmanyak
Facebook / etmanyak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder