Yavaş pişirme
tekniği (slow cooking) özellikle etin pişirilmesinde kullanılan en güzel yöntemlerdendir.
Uzun süre pişirerek etin lezzetini en üst düzeyde alabilirsiniz. Bu tarifimde
hem etin pişirilmesini hem de sos yapımını anlatacağım.
Öncelikle
mümkünse kalın tabanlı bir tencere alın. Kuzu incik etini tencereye koyun ve
kapağın altına yağlı kağıt ya da folyo koyarak su kaybını minimuma indirecek
şekilde kapağı kapatın. Ocağın küçük gözüne koyun ve ateşi olabildiğince az açın.
Ateşin bu durumunu anlatan en güzel benzetimi annelerimiz yapar:) “Ateşi mum ışığı gibi açacaksın” aynen
böyle açın. Etin üzerine herhangi bir baharat ya da tuz atmayın. Bu şekilde 3-4
saat pişirin. Eti kontrol ederek daha uzun süre pişirilebilir. Sakın ha
tencereye su koymayın. O kadar kısık ateşte zaten et kendi suyunu verecek ve tüm
lezzeti içinde kalacak şekilde pişecektir. Et kemikten sıyrılacak kıvamda
piştiğinde tencereyi kontrol edin ve henüz suyu çekmediyse ateşin altını açın. Etin
suyunu çektirtip iki yüzü de kızarana kadar pişirmeye devam edin. Kızarma
aşamasında bir miktar tuz ekleyin.
Şimdi de sos
yapımına geçelim. Kuzu incik etini tencereye koyduğunuzda diğer yandan yağlı
200 gr antrikot parçasını kuşbaşı doğrayın ve yağları ile bir tencerede
kaynatmaya başlayın. Eğer bulabilirseniz dana incik parçası da koyabilirsiniz.
İki avuç tane karabiberi öğütmeden tencereye ekleyin. Kısık ateşte eti 3-4 saat kadar kaynatın.
Suyu eksildikçe su ekleyin ve iyice özünün çıkabilmesi için uzun uzun pişirin. Etin
suyu iyice koyu kahverengi renk aldığında ve parça etlerin seviyesine kadar
suyu çekildiğinde ateşi kapatın. Daha sonra bir tavaya 2 kaşık tereyağını,
köpürmeye başladığında kaynattığınız et suyunu ve 1 yemek kaşığı viskiyi ekleyin.
Sosa çay kaşığının ucuyla un da ekleyip iyice karıştırın. Bir dakika kadar kaynattığınızda
sos hafiften koyulacak ve hazır hale gelecektir.
Et yemeğimizin
yatağına son zamanlarda çok kullandığım buğday ile nefis bir risotto yapacağız.
Aslında risotto dediğime bakamın bildiğiniz keşkek:) Bunun için 1 orta boy soğanı fare dişi
doğrayıp yağda pembeleşene kadar soteleyin. Bir gece önceden ıslattığınız 1
küçük su bardağı buğdayı, 1 su bardağı et suyu ve normal suyu tencereye ekleyip
kaynatmaya başlayın. Buğdayların pişmesini kontrol ederek risottoyu hazırlayın.
Şimdi de servis zamanı!! Öncelikle
servis tabağınıza buğday risottosunu koyup üzerine pişirdiğiniz incikleri
mümkün mertebe kemiğinden ayırmadan ve dağıtmadan yerleştirin. Son olarak
üzerine sıcak halde sos ilave edip servis edin. Bayılacaksınız!!!
Not: Alkol
içeriği kullanmak istemeyen arkadaşlar 1 yemek kaşığı viski içeriğini eklemeden
de yapabilirler.
Malzemeler:
- İki adet kuzu incik
- 200 gr yağlı antrikot
- Buğday
- 1 yemek kaşığı viski (eklemeden de yapılabilir)
- Tane karabiber
- Soğan
- Un (eser miktarda)
- 1 yemek kaşığı viski
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder