Sayfalar

21 Aralık 2014 Pazar

Ev Yapımı İskender




Türk kültürünün vazgeçilmez yemeği olan İskender'i biraz değiştirerek evde nasıl yapılabileceğinin tarifini vereceğim. Diğer tariflerimde olduğu gibi farklı eklemeler yaparak daha özgün bir yemek elde edeceğiz.

İskender eti, dönerin ince ve yaprak şekilde kesilmesi ile elde edildiği için evde bu şekilde ince et elde etmek çok zordur. Bu tarifimizde etimizi döküm tavada mühürleyerek pişirip ince ince dilimleyeceğiz. Bunun için 3 cm kalınlığında (yaklaşık 350-400 gr) tek parça etimizi ya da her biri 1,5 cm  kalınlığında (200 gr civarı) iki parça etimizi alıyoruz. Bu tercihi etinizin nasıl pişmesini istiyorsanız ona göre yapabilirsiniz. Ben tek parça kullandım ve orta iyi pişmiş şekilde pişirdim. Eğer daha ince kullanırsanız iyi pişmiş bir et elde edebilirsiniz. 

Herhangi bir kebapçı ya da fırından "Tırnak Pide" dediğimiz kebap pidesini alıyoruz ve pideleri küp halinde kesiyoruz. Tırnak pideyi olduğu gibi kullanmak yerine tereyağında baharatlarla sotelemeyi tercih ediyoruz. Bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip eritiyoruz. Yağ hafif köpürmeye başladığında küp şeklinde doğradığımız pideleri tavamıza ekliyoruz. Üzerine 1 silme çay kaşığı nane, yarım çay kaşığı pul biber ve yarım çay kaşığı karabiberi ekledikten sonra pideler hafif gevrekleşene kadar karıştırarak soteliyoruz.  


Şimdi etimizin yapına başlayabiliriz. Döküm tavamızı ocakta iyice yüksek ateşte ısıtıyoruz. Tavanın bir tarafına küçük domates ve biberleri koyuyoruz. Burada dikkat edilecek nokta, sebzeler etimizden daha geç pişeceği için eti koymadan sebzeleri tavamıza koymak. Daha sonra etin iki tarafına fırça ile zeytinyağı sürüp bolca tuz ve karabiber ekiyoruz. İyice ısınmış tavaya etimizi koyuyoruz. Etin iki tarafını 4'er dakika mühürlüyoruz ve ocağı kısıp 3-4 dakika daha iki yüzünü birer kez çevirerek pişiriyoruz. Bir püf noktası; etimiz kalın olduğu için ocağın altını kısmazsak etin dışını yakabiliriz! Etimizi pişirdikten sonra kapalı bir kapta 5 dakika dinlendiriyoruz. Daha sonra et tahtasına alarak ince ince kesiyoruz.


İskenderimizin salça sosunun yapımı için, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını; yarım yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kısık ateşte karıştırarak inceltiyoruz. Daha sonra üzerine biraz sıcak su ekleyerek sos kıvamına getiriyoruz. Sosumuzun çok cıvık ya da koyu olmasını istemiyoruz. Bu yüzden sosu incelttikçe su ilavesi yaparsak istediğimiz kıvamı yakalamış oluruz. Sosumuza bir dal biberiye ekleyerek 2-3 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz. Son olarak et dinlenirken saldığı et suyunu da sosumuza ekliyoruz. 

Not : Eğer kullandığınız salça tuzlu değil ise tuz ayarını tadına bakarak yapabilirsiniz.

Yemeğimizi servis ederken tabağın altına sotelediğimiz pide parçalarını ve üzerine ince ince kestiğimiz etleri koyuyoruz. Hazırladığımız sosu etimizin ve pidelerin üzerine döküyoruz. En son olarak istediğiniz miktarda tereyağını köpürene kadar ısıtyoruz ve iskenderimizin üzerine gezdiriyoruz. 

Afiyet olsun :)


Malzemeler:
  • 3 cm kalınlığında antrikot (350-400 gr)
  • 2 adet tırnak pide
  • 5-6 adet küçük domates
  • 2 adet yeşil biber
  • Yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tereyağı 
  • Zeytinyağı
  • Tuz, Karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber, 1silme çay kaşığı nane
  • 1 dal biberiye

2 yorum: