Sayfalar

25 Aralık 2014 Perşembe

Nohutlu Bulgur Pilavı ve Tereyağında Tavuk



Bulgur pilavı çoğunlukla pirinç pilavı yerine tercih edilen bir yemek olmamıştır. Tavuk göğsü de benzer şekilde! Bulgur pilavı denildiğinde "Pirinç pilavı dururken bulgur pilavı yenir mi?"cevabını
alırız. Tavuk göğsü için ise daha kısa ve öz bir cevap alırız, "Saman!!!" :)  İşte bugün bu yargıyı kıracak bir yemek yapıyoruz.

Öncelikle bulgur pilavımızın yapımına başlayalım. Pilavı bildiğimiz yöntemlerin dışında, önden soğanları yağda kavurmak yerine doğrudan suda haşlayarak yapacağız. Önce varsa kaynamış tavuk suyunu yoksa normal suyu, 1 ölçek bulgura 2 ölçek su olacak şekilde tencereye koyuyoruz. Üzerine ılık suda yıkadığımız bulguru ilave ettikten sonra yarım çay kaşığı tuzu ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Bulgur pişerken, daha sonra ekleyeceğimiz nohutlu sotemizi hazırlayabiliriz. Kuru soğanları çok ince olmayacak şekilde doğruyoruz. Soğanlar için robot kullanırsanız, rendelerseniz ya da çok ince kesmek için uğraşırsanız soğanların sulanmasına neden olabilirsiniz. Bu da soğanlarda sotelenmesi sırasında haşlak bir tat elde etmenize sebep olabilir. Wok tavamıza (yoksa normal tava) 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını büyük gözde orta ateşte eritiyoruz ve 3-4 dakika soğanları soteliyoruz. Şimdi sotemize kırmızı biberleri ilave edeceğiz. Eğer kış aylarında bu yemeği yapıyorsanız marketten tadı tuzu olmayan taze kırmızı biber almak yerine aktardan kuru dolmalık biber alabilirsiniz. Tabi ki ben kışlık kuru sebzeleri Antep'ten topluca almayı tercih ediyorum :)


Kırmızı kuru biberlerimizi 7-8 dakika kaynar suda haşlıyoruz ve küçük parçalar halinde kesiyoruz. Daha sonra tavaya biberleri ekleyip 3-4 dakika daha soteliyoruz. Burada dikkat edilecek nokta, biberleri sudan çıkardığımızda sularının iyice süzülmesini sağlamak! Aksi halde sotemizi sulandırabiliriz. Konserve ya da önceden haşlanmış nohutları sotemize ilave edip 2-3 dakika kadar sotelemeye devam ediyoruz. Bu aşamada  tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağı, 4 diş ince doğranmış sarımsak, 1 tatlı kaşığı nane, 1 çay kaşığı pul biber ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyip 1-2 dakika  soteliyoruz. Son olarak 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını çok az suda inceltiyoruz ve tavaya ilave edip 1-2 dakika daha soteliyoruz. Sotemizin tadına bakarak tuz oranını ayarlayabilirsiniz. Evet, çok dakikalı bir anlatım oldu :) Fakat sote süresi pilavımız için fazlaca önemli. 
 


Bulgurumuz piştikten sonra üzerine nohut sotemizi ekleyerek yavaşca karıştırıyoruz. Pilavımızın üzerine havlu kağıt kapayıp dinlendirmeye bırakıyoruz.
Not: Karıştırırken nohutları ezmemeye özen gösterirseniz çok daha güzel bir sunum elde edebilirsiniz.
 

Şimdi tavuk göğüslerinin yapımına geçebiliriz. Bunun için geniş bir tavaya yarım yemek kaşığı tereyağı koyuyoruz. Daha önceden 1 parmak kalınlığında kestiğimiz tavuklarımıza tuz, karabiber ve çok az pul biber ekleyip köpürmeye başlayan terayağına koyuyoruz. İki tarafını da hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Çok kızarmasını beklerseniz tavukları kurutabilirsiniz. 
 


Eveeeet!! İki yemeğimizde hazır. Afiyet olsun :)



Malzemeler:
  • 1 su bardağı iri bulgur
  • 2 parça tüm tavuk göğsü
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5-6 adet kuru kırmızı biber
  • 2 orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber

2 yorum:

  1. Tavuklari dokum tavada pisirsek daha sulu yumusak bir et elde edemez miyiz?

    YanıtlaSil
  2. Tavukları döküm tavada yapabilirsiniz.Ancak döküm tava sıcaklığı çok yüksek olduğu için tereyağını yakabilir. Bu na alternatif olarak, tavukları zeytinyağı ile yağlayıp döküm tavada pişirdikten sonra üzerine eritilmiş tereyağını döküp servis etmeyi de deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil