Geçenlerde
markete girdiğimde tavuk reyonunda değişik değişik hazır şinitzeller gördüm. Bunları alanar var mı diye sorgularken bir anne çocuğunun isteği üzerine aldı. Aslında yapımı çok zor olmayan bu yemeği neden kendileri yapmıyor anlamıyorum. Benim şinitzele
bugüne kadar çok ilgim olmadı ancak çevremde hastaları olduğunu söyleyebilirim ve
özellikle çocukların çok sevdiği bir yemek. Hal böyle olunca etmanyak abileri
olaya el koydu ve en sağlıklı şekli ile nefis bir şinitzel tarifi hazırladı:)
Tarif şöyle
efenim;
Önce kemiksiz
tavuk göğsünü alın. İşin en zor kısmı bu et parçasını bıçakla çok parçalamadan
tek parça olmasına dikkat ederek açmak.
Tavuk eti kırmıza
göre hassas bir ettir ve bıçak ile belirli seviyede inceltme sağlanabilir. Bu yüzden biraz döverek daha ince bir et elde edilmelidir. Bunun için eti bıçakla
incelttikten sonra yağlı kağıdın arasına koyarak merdane ya da şişe ile
dövün. Ben cam şişe kullandım sizde öyle yaparsanız dikkatli olun!! Ete vurdukça
kağıdın içinde etin yanlara doğu açıldığını görebilirsiniz. Dediğim gibi eti
hazırlamak bu tarifin en zor kısmı. Çok hızlı vurursanız et parçalanır. Çok
hafif olursa da eti yayamazsınız. Bu işi deneyerek tecrübe edebilirsiniz.
Sonra bir kaba 1
adet yumurta ve 1 yemek kaşığı sütü ekleyip iyice çırpın. Sonra yayvan bir tepsinin tabanına galeta
ununu iyice yayın. İncelttiğiniz tavuk
etlerini önce yumurtaya bulayın ve iki yüzüne de tuz, karabiber, kırmızı toz
biber ve çok az kimyon serpin. Etin yüzeyi ıslak olduğu için baharatları çok
iyi hapsedecektir. Sonrasında galetayı yaydığınız tepsiye koyun. Üzerine de ek
galeta unu serperek her noktanın olabildiğince kaplanmasına dikkat edin. Son
olarak eti hafifçe sallayarak fazla unun dökülmesini sağlayın ve kızartmak
üzere bir kaba alın.
Sıra kızartmada. Geniş
bir tavaya 1 parmak kalınlığında ayçiçek yağı koyun. Ama sakın acele etmeyin.
Yağ oldukça sıcak olmalı. Bunu anlamak için küçük bir parça tavuğu yağa
değdirin. Çok hızlı bir biçimde kızarma başladığı anda yağ hazır demektir.
Etlerimizi kızgın yağa dikkatlice koyun. Ocağın altını kısmayın!!! Eğer kısarsanız
pişme süresi artacak ve tavuk içine yağ çekecektir. Bu istemediğimiz bir
durum. Etin iki yanı da güzelce
kızardığında alabilirsin.
Şinitzelin yanına
genelde patates eşlik ediyor. Ben kızartılmış şekli ile sundum. Viyana’nın
şinitzeli ile ünlü Figlmueller restoranında patates salatası ile sunuluyor .
Tercih sizin…
Afiyetle:)
Malzemeler:
- Tavuk göğsü
- Galeta Unu
- Yumurta
- Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon
- Ayçiçek Yağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder