“Dananın her yeri bitti kuyruğu mu kaldı? Töbeeee” dediğinizi duyar gibiyim. Ama demeyin bakın etmanyak olarak söylüyorum!!! Bazı yörelerimizde dana kuyruğu ile yapılan yemekler olmakla birlikte, Avrupa ve Amerika’da da artık sıklıkla kullanılan bir malzeme haline gelmiş. Ben ilk defa denedim. Bildiğiniz kemikli et, çok bir farkı yok hayvanın diğer bölgelerinden. Sallanmasının dışında:)
Yerli yabancı
birkaç tarif gözden geçirdim. Ancak içine koydukları malzemeler bana çok baskın
geldi. Örneğin bolca kereviz sapı kullanıyorlar. Bu yüzden tamamen kendi
istediğim şekilde ve çok basit bir içerikle yaptım. Sebebi etin tadını iyi alabilmek. Şimdi tarife geçelim;
Sakatatçınızdan 1
kg dana kuyruğu alın. İyice temizlenmiş ve eklemlerinden bölünmüş olmasına
dikkat edin. Her ne kadar kuyruk temizlenmişte olsa üzerinde kıl kalabiliyor. İlk yapacağınız işlem kemikli etleri tencereye
koyup kaynama noktasına gelene kadar ısıtmak ve suyu döküp iyice yıkamak. Bu
şekilde etler kullanıma hazır hale gelir.
Döküm tencereye (normal
tencere de olur) tereyağı ve sıvıyağ ekleyerek iri doğranmış 2 orta boy soğanı
kavurun. Renk pembeleşmeden öte gitsin. Mümkünse hafiften yansın. Sonlarına
doğru doğranmış sarımsak ve etleri atarak kavurmaya devam edin. Son olarak
kabuğu soyulmuş domatesi küp küp doğrayın ve biraz daha kavurun. Bir tutam tuz (en
sevmediğim tarif şeklidir:) lakin bir tutam tuz atıp sonlara doğru tuzu
ayarlayın) ve karabiber ekleyin. Son olarak tencereye etlerin seviyesinden 2
parmak az su ekleyin. Sonra kısık ateşte 5 saat pişirin. Bu yavaş pişirme
tekniği (slow cooking) tencere içindeki tüm malzemelerin tüm lezzetlerini
bırakmasını ve özellikle kemikli etin müthiş leziz ve faydalı suyunun ortaya
çıkmasını sağlar. Tencere dibinde az su kalana kadar pişirin ki kalan su ve
sebze içeriği harika bir sos olsun.
Bu yemeğin
yanında klasik bir pilav tercih etmek istemedim. İncelediğim bazı tariflerde
risotto ile servis ediliyordu. Bende bana göre pirinçten çok daha lezzeti ve
faydalı olan buğdaydan risotto kıvamında bir yatak hazırladım. Bunun için bir
gün önceden ıslatılmış 1 ölçü buğdayı yağda hızlıca kavurduktan sonra 2,5 ölçü
suda pişirin. Eğer pişmediyse biraz daha
su ilave edebilirsiniz. Ve tabi et suyu
varsa bir ölçü et suyu eklemeyi unutmayın.
Gelelim en
eğlenceli kısma. Lezzet kombini yapacağınız kısım. Önce tabağa buğday pilavını
koyun. Üzerine pöç tenceresi dibindeki sebzeli yoğun kıvamlı sosu koyun ve en
üste pöçleri :)
Afiyet olsun…
Malzemeler:
Malzemeler:
- 1kg dana kuyruk
- 2 orta boy soğan
- 1 büyük domates
- 3-4 diş sarımsak
- 1 bardak aşurelik buğday
- Tereyağı, sıvıyağı
- Tuz, Karabiber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder