Sayfalar

2 Ekim 2016 Pazar

Ankara Tava Yapımı




Yıllarını Ankara'da geçirmiş biri olarak artık "Ankara Tava" tarifi verme vakti geldi. Meşhuur  ankara tavaa…. Öncelikle araştırdığım tariflerde hem dana hem de kuzu eti kullanılıyor. Ancak asıl olanı kuzu etinden. Genellikle kuzu kol ve incik eti kullanılmakla birlikte gerdan etinden de yapılabiliyor.


Ben kuzu incik etinden yaptım. Eti akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra tencereye koyun ve yaklaşık 1 saat kadar kaynatın. Bu sayede eti yumuşatmış olacak ve pilavında kullanacağınız et suyunu da elde etmiş olacaksınız. Kaynatma sırasında kevgir ile oluşan köpükleri alın ki daha berrak bir et suyu elde edesiniz.


 
Et suyunu hazırladıktan sonra geniş bir tavada zeytinyağı ve tereyağı ile arpa şehriyeleri renk alana kadar kavurup bir tabağa alın. Sonra tavada soğanları kavurun ve rende domates ile suyu çekilene kadar pişirin. Domates kilit malzemelerdendir. Mümkünse en kalite, ekşimtrak yeşil çekirdekli domatesi kullanın:) Tabi domatesin kabuğunu soymayı unutmayın. Kavurduğunuz arpa şehriyeleri, soğan ve domatesi tencerede birleştirin ve et suyu ile kısık ateşte pişmeye bırakın. 1 ölçü şehriye 2 ölçü et suyu yeterli olacaktır. Duruma göre et suyu ilave edebilirsiniz. 



Pilav piştikten sonra etleri ve pilavı bir borcama üstünü karamelize etmek üzere alın. Bu aşamada bir tavada tereyağını köpürtüp sarımsağı, pul biber ve krabiber ile hızlıca kavurun.  Daha sonra sarımsaklı sosu pilava ekleyip karıştırın ve fırına koyun. Fırının üst ızgarası açık halde 10-15 dakika 200 derecede etin ve pilavın rengi değişene kadar pişirin. Ve mutlu son :))))




Afiyet olsun…


Malzemeler:
  • Arpa şehriye
  • Kuzu incik
  • Domates
  • Soğan 
  • Tereyağı, zeytinyağı
  • Tuz, karabiber



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder