Yıllarını Ankara'da geçirmiş biri olarak artık "Ankara Tava" tarifi verme vakti geldi.
Meşhuur ankara tavaa…. Öncelikle
araştırdığım tariflerde hem dana hem de kuzu eti kullanılıyor. Ancak asıl olanı
kuzu etinden. Genellikle kuzu kol ve incik eti kullanılmakla birlikte gerdan
etinden de yapılabiliyor.
Ben kuzu incik
etinden yaptım. Eti akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra tencereye koyun
ve yaklaşık 1 saat kadar kaynatın. Bu sayede eti yumuşatmış olacak ve pilavında
kullanacağınız et suyunu da elde etmiş olacaksınız. Kaynatma sırasında kevgir ile
oluşan köpükleri alın ki daha berrak bir et suyu elde edesiniz.
Et suyunu
hazırladıktan sonra geniş bir tavada zeytinyağı ve tereyağı ile arpa
şehriyeleri renk alana kadar kavurup bir tabağa alın. Sonra tavada soğanları
kavurun ve rende domates ile suyu çekilene kadar pişirin. Domates kilit malzemelerdendir. Mümkünse en kalite, ekşimtrak yeşil çekirdekli domatesi kullanın:) Tabi domatesin kabuğunu soymayı unutmayın. Kavurduğunuz arpa
şehriyeleri, soğan ve domatesi tencerede birleştirin ve et suyu ile kısık
ateşte pişmeye bırakın. 1 ölçü şehriye 2 ölçü et suyu yeterli olacaktır. Duruma
göre et suyu ilave edebilirsiniz.
Pilav piştikten sonra etleri ve pilavı bir borcama üstünü karamelize etmek üzere alın. Bu aşamada bir tavada tereyağını köpürtüp sarımsağı, pul biber ve krabiber ile
hızlıca kavurun. Daha sonra sarımsaklı sosu pilava ekleyip karıştırın ve fırına koyun. Fırının üst ızgarası açık halde 10-15 dakika 200 derecede etin ve pilavın rengi değişene kadar pişirin. Ve mutlu son :))))
Afiyet olsun…
Malzemeler:
- Arpa şehriye
- Kuzu incik
- Domates
- Soğan
- Tereyağı, zeytinyağı
- Tuz, karabiber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder