Sayfalar

25 Ekim 2016 Salı

Dana Kuyruğunu Keşfedin!!!




“Dananın her yeri bitti kuyruğu mu kaldı? Töbeeee” dediğinizi duyar gibiyim. Ama demeyin bakın etmanyak olarak söylüyorum!!! Bazı yörelerimizde dana kuyruğu ile yapılan yemekler olmakla birlikte, Avrupa ve Amerika’da da artık sıklıkla kullanılan bir malzeme haline gelmiş. Ben ilk defa denedim. Bildiğiniz kemikli et, çok bir farkı yok hayvanın diğer bölgelerinden. Sallanmasının dışında:)

2 Ekim 2016 Pazar

Ankara Tava Yapımı




Yıllarını Ankara'da geçirmiş biri olarak artık "Ankara Tava" tarifi verme vakti geldi. Meşhuur  ankara tavaa…. Öncelikle araştırdığım tariflerde hem dana hem de kuzu eti kullanılıyor. Ancak asıl olanı kuzu etinden. Genellikle kuzu kol ve incik eti kullanılmakla birlikte gerdan etinden de yapılabiliyor.

29 Ağustos 2016 Pazartesi

Toskana Lezzetleri / Siena- Roma-Napoli


Bir önceki Toskana bölgesi lezzetleri yazımın ardından gezimizin ikinci bölümü olan Siena, Roma ve Napoli bölgesi lezzetlerini de sizlerle paylaşıyorum. Tabi Roma ve Napoli’yi de Toskana'ya dahil ettiğimi söylemeliyim:) o haritalar değişecek!!!

31 Temmuz 2016 Pazar

Toskana Lezzetleri / Floransa




Türkiye’nin Antep’i neyse Avrupa’nın da Toskana bölgesi yeme içme sektörünün başkentidir. Bu bölgenin ürünlerinde kalite çok ön planda tutulur. Zaten İtalya mutfağının en önemli özelliği sade ve en üst kalite yemek sunmasıdır. Misal bruschetta; özel ilgi alanımda olmasından dolayı ilk bu örneği

3 Temmuz 2016 Pazar

Mükemmel Tepsi Kebabı Tarifi ve Püf Noktaları



Tepsi kebabı bayıldığım kebaplardan biri. Hatay'ın kebabı olmakla birlikte farklı isimlerle ve farklı içeriklerle başka bölgelerde de yapılabiliyor. Ben bol sebzeli olanını seviyorum. Sebzenin et ile uyumu çok leziz bir sonuç veriyor. 

24 Haziran 2016 Cuma

Dana Güveç




Bir önceki yazımda belirttiğim gibi yaz demek taze güzel sebze demek. Her ne kadar bir etmanyak olsam da sebzenin tadı da bir başkadır. Hemen örnekleyim; mangalda domates, kırmızı biber ve sarımsağı közlediğinizi bir düşünün ve çıkan kokuyu. Tarifsiz!!!! Neyse sebze dediysek de etsiz demedik herhalde:)) O zaman güzel bir dana güveç yapıyoruz.

12 Haziran 2016 Pazar

Kuzu Sac Kavurma




Ben sıcaktan nefret eden biri olarak yaz aylarının gelmesini taze sebzelerin çıkacak olmasından dolayı sevmekteyim. Yoksa hiç işim olmaz. Bırakın beni kutuplara bir ömür geçiririm:) Ama o güzel sebzeler tüm fikrimi değiştiriyor. Kokulu güzel domatesler yeni yeni çıkmaya başlıyorsa ilk akla gelen sac kavurma ve güveçtir. Bugün evde yapabileceğiniz nefis bir sac kavurma tarifi vereceğim. Sonra da bir güveç tarifim olacak:)

16 Mayıs 2016 Pazartesi

Buğday Risotto Yatağında Viski ve Karabiber Soslu Kuzu İncik




Yavaş pişirme tekniği (slow cooking) özellikle etin pişirilmesinde kullanılan en güzel yöntemlerdendir. Uzun süre pişirerek etin lezzetini en üst düzeyde alabilirsiniz. Bu tarifimde hem etin pişirilmesini hem de sos yapımını anlatacağım.

25 Nisan 2016 Pazartesi

Viyana Şinitzeli Halt Etmiş...




Geçenlerde markete girdiğimde tavuk reyonunda değişik değişik hazır şinitzeller gördüm. Bunları alanar var mı diye sorgularken bir anne çocuğunun isteği üzerine aldı. Aslında yapımı çok zor olmayan bu yemeği neden kendileri yapmıyor anlamıyorum. Benim şinitzele bugüne kadar çok ilgim olmadı ancak çevremde hastaları olduğunu söyleyebilirim ve özellikle çocukların çok sevdiği bir yemek. Hal böyle olunca etmanyak abileri olaya el koydu ve en sağlıklı şekli ile nefis bir şinitzel tarifi hazırladı:)

30 Mart 2016 Çarşamba

Etmanyakça Keşkek




15-16 yaşlarında gençlik kampı için Kaz Dağlarına gitmiştim. Orada ilk defa keşkek ile tanıştım.  Unutamadığım lezzetlerden biridir. Keşkek, özellikle İç Anadolu başta olmak üzere birçok yerde yapılıyor. Ben Bolu’nun yöresel bir yemeği olarak biliyordum. Özellikle düğün ve bayramlarda büyük kazanların içinde saatlerce buğday ve etin pişirilip tahta sopalarla etin ve buğdayın birbirine iyice geçmesiyle yapılan bir yemek. Çok zahmetli ama lezzeti nefis. Yapımı uzun zaman alıyor diye neden bu lezzetten mahrum kalalım ki? :) Bu yazımda evde keşkek yapmanın tarifini vereceğim. Bu tarifte bana özgü bazı lezzet patlatma tüyoları da olacak.

1 Mart 2016 Salı

Antep'in güzeli Beyran



“Sabah erkenden çarşıda beyran içmek esnaf için gelenekselleşmiş bir alışkanlıktır. Kayıtlara göre Gaziantep çarşı içindeki ilk beyran 1885 tarihinde açılmış. O zamandan bu yana pek çok esnaf için gün beyran ile başlamış. Beyran, sabah sabah bile olsa bol sarımsaklı ve acılı içilir. Özellikle soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtır, güç ve enerji verir" ref. (Güneşin ve Ateşin Tadı, Aylin Öney Tan) alıntısı ile nefis beyran tarifime başlayabilirim. 

28 Ocak 2016 Perşembe

Pazılı Kemik Suyu


Kış aylarında salgınlar, hastalıklar, soğuk ve bizi bu sene çok yoran grip. Bu hastalıklar için binbir çeşit ilaç yerine enfes bir kemik suyu çorbası ile direncimizi en üst seviyede tutabiliriz. Salgınlar bir yana özellikle kas ve kemik zedelenmeleri için birebir bu çorba. Taçsız kral Pele ve kaleci Mayer sakatlandıklarında bu çorbadan içiyormuş:))

13 Ocak 2016 Çarşamba

Etmanyak'tan Pastırma Tarifi


Yaklaşık 3 yıldır marketlerden sucuk ve pastırma almıyorum.  Marka farketmeksizin hepsinde yapay bir tat ve doku. Hele ki sosis, salam ve türevleri ürünlerden zinhar uzak durun derim. Özellikle çocuklarınızdan uzak tutun!! Aslında sucuk ve pastırmanın lezzetini sevmeyen yoktur herhalde:) Bu sebep bir süredir geliştirmekte olduğum pastırma tarifini sizlerle paylaşacağım ki bu lezzetten mahrum kalmayalım.